Laadukkaat untuvapeitot ja -tyynyt tulevat Suomesta
23.3.22mainos Joutsen
Ihminen nukkuu elämästään yhden kolmasosan. Jo kolmekymppisenä olet posottanut unta kaaliin yli 12 vuoden verran - ja hyvä niin, sillä uni huoltaa aivoja ja vaikuttaa positiivisesti mm. terveyteen ja jaksamiseen. Unta voi parantaa monin eri tavoin, yksi niistä on nukkumismukavuus. Itselleni se tarkoittaa fiilistä, jossa mikään ei häiritse. Hyvän patjan lisäksi sopivan korkuinen tyyny ja juuri oikean lämpöinen peitto ovat avainasemassa. Ja parhaiten niiden vaikutuksen huomaa vasta silloin, kun oma unimukavuus syystä tai toisesta kärsii.
Olen siirtynyt untuvapeittoon vasta muutama vuosi sitten ja ihastunut täysin untuvan pehmeyteen ja lämmön regoimiskykyyn: untuvassa on monille villavaatteiden käyttäjille tuttu ominaisuus, se lämmittää kylmällä, mutta ei hiosta kuumallakaan. Kevyen pehmeää untuvapeittoa tuskin tuntee päällään ja siksi meillä onkin ollut lapsen kanssa jatkuva vääntö kumpi kotimme ainoalla untuvapeitolla saa nukkua. Kisa ratkesi kuitenkin melko katastrofaalisesti, sillä halvalla ostamani ulkomainen untuvapeitto hajosi parin vuoden jälkeen pöläyttäen kaiken untuvan pitkin poikin. Vieläkin kuukausien jälkeen untuvaa nousee esiin viikoittain, en edes ymmärrä mistä.
Onnettomuuden jälkeen päätin, että tämä on selkeä merkki hankkia kotiin sekä minulle että lapselle laadukkaat ja pitkäikäiset untuvapeitot ja -tyynyt suomalaiselta Joutsenelta. Minulla on entuudestaan kokemusta Joutsenen untuvatakeista, joten luotin laatuun jo etukäteen paljon. Sen lisäksi monet kaverini ovat kertoneet heidän Joutsenen peittojen kestäneen reilusti yli 10 vuotta hyvänä ja senkin jälkeen ne ovat päätyneet esimerkiksi mökille käyttöön. Hinta / käyttövuosi alkoi kuulostamaan niin hyvälle diilille, että ostin kevään kunniaksi sekä lapselle että itselleni peitto+ tyyny setit, 10-vuotias lapseni sai hieman edullisemman keskilämpimän Suoja untuvapeiton ja -tyynyn ja itselleni valitsin vähän ylellisemmän Syli-sarjan lämpimän peiton sekä Syli-untuvatyynyn keskikorkeana.
Vierailulla Joutsenen Riihimäen tehtaalla
Pyysin kuitenkin Joutsenelta lupaa tulla tutustumaan heidän Riihimäellä sijaitsevaan tehtaaseen ja valmistusprosessiin, jotta saisin paremmin käsityksen mistä maksan kun maksan suomalaisesta untuvatuotteesta. Ja voin sanoa, että tuo reissu Riihimäelle nosti uusien Joutsen untuvapeittojeni ja -tyynyjeni arvostusta entisestään. Jotenkin nykyaikana tuppaa unohtumaan, että ei ole mitään konetta, joka tekisi tekstiilituotteita alusta loppuun, vaan tuotantoa vauhdittavien laitteiden lisäksi moni asia on laadun varmistamiseksi edelleen käsityötä.
Joutsenen tehtaalla tuotanto on jaettu kahdeen osaan. Ensimmäiseksi Euroopasta tuleva vesilinnun untuva/höyhen pestään ja puhdistetaan. Vesilinnun höyhenet ja untuvat eivät luonnostaan ole erityisen allergisoivia, mutta puhdistuksen jälkeen ne ovat täysin allergikkoystävällisiä ja siksi Joutsenen peitoilla ja tyynyillä on Allergia-, iho ja astmaliiton Allergiatunnus. Lue lisää täältä.
Pesun jälkeen untuvat ja höyhenet erotellaan erilaisiksi untuvaseoksiksi, takeissa käytössä on usein 100% untuva ja peitoissa ja tyynyissä mukana on hieman pienen pieniä höyheniä. Peitteiden hintaeroon vaikuttaa untuvan määrä: Omassa Syli-peitossani untuvaa on 90% ja lapsen Suoja-peitossa 60%. Untuva on höyhentä kevyempi ja arvokkaampi materiaali, joten sen suhdetta vaihtelemalla saadaan eri tuntuisia tuotteita. Kaikki kuitenkin pehmeitä, lämpimiä ja kevyitä.
Pesu- ja erotteluprosessin jälkeen untuva siirretään toiselle puolelle tehdasta, jossa peitot ja tyynyt täytetään koneen ja ihmisen yhteistyönä. Huomattavaa on se, että keskilämpöisissä peitoissa ja useimmissa tyynyissä on lähes yhtä paljon täytemateriaalia. Tyynyjen tuotanto on kuitenkin paljon nopeampaa kuin peittojen, jotka kiinnitetään täytön jälkeen käsin kehikkoon täytteiden tasoittelua varten (tämä tasaus tehdään muuten myös käsin puukepillä) ja vasta sen jälkeen peitto kehikkoineen päätyy tikkauskoneeseen. Tikkauksen tehtävänä on tottakai saada untuva pysymään mahdollisimman tasaisesti peitossa.
Joutsenen vuodevaatteissa sekä peittojen että tyynyjen täyttöaukot ommellaan aina käsin ompelukoneella. Huomattavaa on myös, että kaikki tuotteet tehdään yksitellen peitto ja tyyny kerrallaan, mitään konetta mikä hoitaisi homman alusta loppuun ei ole olemassakaan. Valmiiden tuotteiden jälkeen jokaisen Joutsenen untuvavuodevaatteen laatu tarkastetaan vielä käsin ja pienet ompelusta jääneet langanpätkät katkotaan ennen kuin ne pakataan omiin säilytyspussukoihin ja lähetetään myyntipaikkoihin. Riihimäen tehtaan lähin myyntipaikka on tottakai seinän toisella puolella sijaitseva tehtaanmyymälä, mutta tuotteita lähtee tottakai myös muihin Joutsenen omiin myymälöihin.
Ainakin itse kuulun siihen sukupolveen, joka kokee monet asiat itsestäänselvyyksinä eikä aina osaa arvostaa edes omalla työllä hankittuja asioita, kun työ tavaroiden takana on usein piilossa, jopa ihan tarkoituksellisesti. Etenkin tekstiilipuolella on niin monenlaista toimijaa, että viimeistään nyt jokainen tiedostava kuluttaja miettii missä ja kuka nämä omaa arkeani helpottavat tavarat on tehnyt. Joutsenen vuodevaatteiden kohdalla vastaus on hyvin yksinkertainen: Joutsenen vuodevaatteet on tehty Suomessa Riihimäellä muun muassa näiden kuvassa näkyvien työntekijöiden ammattitaidolla.
Ja pakko erikseen kertoa loppuun, että vieraillessani Joutsenella kyseessä oli ensimmäinen tehdasvierailuni, jossa kukaan ei sanonut "älä vaan nyt tätä kuvaa" tai "voitko rajata nuo asiat pois". Tehdas siis näyttää juuri tältä silloin, kun siellä työskennellään.
0 kommenttia
Kommenttien valvonta päällä.