Hyvä juomapullo + muut retkikesän ruokailutuotteet (myös puistoruokailuihin)

mainos: Scandinavian Outdoor Auringosta ja lämpöasteista päätellen kesä on tullut ainakin Etelä-Suomeen! Kesäretkien lisäksi lasten puistoru...

mainos: Scandinavian Outdoor

Auringosta ja lämpöasteista päätellen kesä on tullut ainakin Etelä-Suomeen! Kesäretkien lisäksi lasten puistoruokailut alkavat ihan muutaman viikon päästä, joten nyt on aika ratsata keittiön kaapit ja kaivaa juomapullot sekä retkiastiat esiin. Käyn tässä postauksessa läpi hyviä, meillä käytössä olevia kesän ruokailutuotteita sekä lisään loppuun extravinkkinä hyvän retkikeittimen peruskäyttöön. 

Juomapullo on kesän tärkein varuste

Jos kuulut vanhaa limupulloa juomapullona käyttävään porukkaan, kannattaa pullo vaihtaa viimeistään tänä kesänä laadukkaaseen ja kestävään vaihtoehtoon. Silloin tällöin vanhat muovipullot toki toimivat hyvin veden kuljettamisessa, mutta ne eivät ole se kaikista hygieenisin, turvallisin tai käytännöllisin valinta pitkäaikaiseen käyttöön.

Olen testannut viimeisen kymmenen vuoden aikana varmasti yli 20 eri mallista juomapulloa ja huomannut niissä olevan paljon eroja. Tässä kolme meidän perheen suosikkia. 

Meillä eniten käyttökertoja keräävät juomapullot ovat kevyitä, helposti puhdistettavia ja veden raikkaana pitäviä. Vuosien aikana eniten käytössä on olleet Sigg:n alumiiniset vesipullot, joita suosittelen erityisesti lapsille. Sigg:eihin löytyy useita erilaisia korkkeja, joista esimerkiksi tästä  Sigg:n Muumipullosta löytyvä korkki on tosi hyvä lapselle. Ostimme ensimmäisen lasten Sigg:n Berliinistä lapsen ollessa kolmevuotias ja se on edelleen (kolhuinen mutta) käyttökelpoinen. Useimmiten edelleen lapsen repusta löytyy Sigg:n pullo. 

Itse olen viime vuosina siirtynyt Sigg:n pullosta isompisuiseen, helpommin puhdistettavaan juomapulloon ja oma suosikkini on nykyään joko Primuksen Fjällrävenin Kånken repun sivutaskuun suunniteltu Klunken (kevyt, tosi iso suuaukko) tai Hydro Flaskin termosjuomapullo (pitää juoman KYLMÄNÄ). Klunken on hyvä all around vesipullo, joka pitää juoman raikkaana, Hydro Flask taas on juomapullojen luksusvaihtoehto termosominaisuudella. Jos näistä pitää toinen valita, valitsen ehdottomasti tuon Hydro Flaskin termospullon, sillä JÄÄKYLMÄÄ vettä kuumana kesäpäivänä ei voita mikään. 

Kaikki yllä mainitut pullot ovat hyviä niin arkeen kuin retkellekin. Muovipulloista en itse pidä, vesi muuttuu niissä usein vähän tunkkaiseksi ja lämpimäksi. 

Kahvitermarit työhön ja retkille

Suomalaiset juovat kahvia niin kotona, työpaikoilla kuin retkillä ja työmatkoilla. Mummoni totesi usein, että "ainahan se kahvi maistuu", mutta sen verran on korjattava, että kylmä väljähtynyt kahvi ei aina muuten maistu. Siksi kahvi ja kuuma vesi kannattaa laittaa termariin, joka pitää sen lämpimänä. 

Itse ostin talvella uuden Stanleyn termospullon, joka on ollut tosi hyvä retkirepussa ja pitää nesteen lämpimänä pitkään. Viikko takaperin laitoin Stanleyn 0.7l termospulloon kiehuvan veden vedenkeittimestä ja lähdin reissuun. Muistin kuuman veden vasta 30h kuluttua termospullon täytöstä ja kyllä, edelleenkin vesi oli selkeästi kuumaa, ei tietenkään enää tulikuumaa, mutta ihan teenjuontikelpoista. Selkeä parannus edelliseen termariini, jossa neste pysyi kuumana maksimissaan kuusi tuntia.  Joten suositus Stanleylle tässä tuoteryhmässä.

Termospulloa enemmän käytössäni kuitenkin on muutaman desin termosmukit, joita kannan mukanani lähes päivittäin työreissuilla ja kesäisin esimerkiksi puistoruokailuissa. Termosmukeista suosikkini on Hydro Flaskin n. 3.5dl kahvitermosmuki, jossa kahvi pysyy useamman tunnin kuumana ja korkki on kokemukseni mukaan hyvin turvallinen ja vuotamaton. 

Toinen hyvä termosmuki on Sigg:n Hot & Cold , samasta sarjasta löytyy myös isompia termoksia. Sigg saattaa pitää juoman vähän Hydro Flaskia pidempään kuumana, mutta sen miinuspuoli on näppäräksi suunniteltu taittuva korkki, joka osuu aina vähän nenään juodessa :D Yleensä korkissa on muutama pisara kahvia, joten juodessa kahvitipat siirtyvät kuin suunnitellusti nenän päähän, mikä on kieltämättä aika huvittava juttu. Ei mikään iso ongelma tämä, mutta näistä kahdesta hyvästä Hydro Flaskin nenän kuivana pitävä on minusta parempi. Olen kuitenkin turhamainen ihminen ja hyvin tarkka nenästäni!


Eväskipot puistoruokailuun ja retkille 

Kuten kaikessa, myös eväskipoissa/lautasissa/ mukeissa monikäyttöisyys on plussaa. Mieluiten hankkii yhden hyvän, joka käy kaikkeen ulkoruokintaan.

Meillä on sekä minulla että lapsella käytössä suomalaisen Kupilkan kuksat ja kulhot, joista Scandinavian Outdoorilla on myynnissä näppärä setti sisältäen vielä sporkin eli lusikkahaarukan. Kupilkat on tosi hyvän muotoisia, kestäviä ja kulhossa on tarpeeksi korkeat reunat, jotta ruoka pysyy siinä pienen liikuttelunkin ajan. Materiaali on kuumalle ruualle hyvä, sillä se ei juurikaan kuumene ja siitä on siksi hyvä pitää kiinni. 

Viime vuoden puistoruokailuissa käytettiin kertakäyttölautasta hygieniasyistä, mutta Kaamoksella oli Kupilkan kulho silti mukana puistossa. Kuuma keittolautanen nostettiin isoon Kupilkaan ja kädensijan + kuumumattoman pinnan vuoksi se oli helppo kantaa viltille. 

Omat Kupilkamme ovat osaksi matkamuistoja (useat kansallispuistot myyvät niitä logoillaan) sekä Scandinavian Outdoorin juhlaversioita, joissa on kiva teltan ja kuusen kuva. Tyylillisesti nämä on tottakai enemmän eräilyyn kuin kauniiseen piknikkattaukseen, mutta toimivuus ajaa nyt kaiken edelle. Nämä on HYVIÄ. 


Söpömpään ja värikkäämpään  kattaukseen suosittelen noita partiolaisten suosikkituotteita eli Light my Firen evässettiä.  Nämäkin meiltä löytyy, mutta kodinhoidollisesta epäkohdasta johtuen kaikki kannet ovat aina hukassa. Tämä setti toimii erityisen hyvin heille, joiden kaapit ei pursuile kaiken maailman jäätelökippoja ja parittomia kansia kuten meillä. 

(Extravinkki: vaikka kummassakin linkitetyssä setissä tulee lusikkahaarukka mukaan, se sitten katkeaa ensimmäisellä retkellä 99% todennäköisyydellä. Jos haluat ehjänä pysyvän sporkin osta tämä  tai kuljeta mukana jotain kevyitä kotoa löytyviä teräsvälineitä. Muovivälineet ovat olleet mahdottomia pitää ehjänä ainakin minun taidoillani, ehkäpä sinä olet poikkeus!) 

Retkikeitin, jotta nuotio ei ole ainoa tapa lämmittää ruokaa

Nuotio on yksi retkeilyyn liittyvistä peruselementeistä, mutta NYT on aika hankkia retkikeitin, jos et sitä jo omista. Syyt ovat seuraavat

  • Kesäisin Suomessa on usein metsä/ruohikkopalovaroituksia ja silloin nuotion teko on KIELLETTY.
  • Etenkin kansallispuistot ja kuntien hoitamat laavut ja muut evästyspaikat ovat täynnä ihmisiä, jolloin turvavälien pitäminen nuotiolla on mahdotonta.
  • Retkeilijämäärien räjähdettyä myös puun kulutus on noussut valtavasti ja siksi kannattaa miettiä onko nuotio välttämättömyys retkeillessä ja voisiko sen korvata edes osaksi ruuan valmistamisella muulla tavoin? Jos makkaran paisto on elämys, on retkikeittimen käyttö ihan samalla tapaa kivaa elämyksellistä puuhaa. 


Käytännössä ensimmäiseksi keittimeksi kannattaa hankkia joko kaasukeitin tai spriikeitin, joita voi käyttää lähes missä vain. Olemassa on myös muita ratkaisuja, esim. risukeittimiä ja bensakeittimiä, mutta näiden käyttö on vaikeampaa joko teknisesti tai turvallisuus huomioiden. 

Minulla on aika simppeli suhtautuminen retkimuonitukseen ja usein olen ollut matkassa vain pienen kaasupullon, kaasukeittimen ja armeijapakin kanssa. Retkikaverini Maarit taas ottaa yleensä mukaan Trangian (spriikeitin kattiloineen ja pannuineen). Viimeksi Teijon kansallispuistossa yhdistimme varusteemme niin, että käytimme minun uutta Primus kaasukeitintäni (kaasupullo oli vähän iso kyllä tarkoituksiimme) ja Maaritin Trangian kattiloita.

Itse en ole retkikeitinasiantuntija, joten luotin uutta keitintä hankkiessani Scandinavian Outdoorin retkeilyasiantuntijoiden neuvoihin ja hankin Primuksen ExpressSpider II keittimen. Tämä keitin on kevyt, turvallisen oloinen ja näppärästi rinkkaan sujahtava retkikeitin, jota on tosi helppo käyttää. 

Retkikeittimen valinnasta kannattaa lukea lisää Scandinavian Outdoorin blogipostauksesta https://scandinavianoutdoor.fi/elamaa-ulkona/retkikeittimen-valinta-erilaiset-keittimet-esittelyssa/ ja muistaa tutustua keittimen turvalliseen käyttöön jo ennen ensimmäistä retkeä. 


TUTUSTU SCANDINAVIAN OUTDOORIN KAIKKIIN RETKIRUOKAILUTUOTTEISIIN TÄÄLLÄ!


2 kommenttia

  1. Kaikki tuotteet näyttää hyviltä. Ja linkeistä toki saa lisää tietoa.
    Olis kuitenkin mukava, jos tekstissä olisi kirjoitettuna valmiina tieto siitä, paljonko esim. pieni kaasupullo ja keitin painavat. Kun reppua täyttää, niin oleellista on, paljonko tavaroille tulee yhteispainoa.

    VastaaPoista
  2. Hei, hyvä huomio! Nämä tiedot löytyy linkkien takaa, sillä en usko kenenkään grammanviilaajan ostavan keitintä/pulloa vertailematta tuotteita keskenään. Muutenkin yksityiskohdat kuten koko, materiaali yms löytyvät parhaiten tuotekortilta :)

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images