Kirjoja alakoululaiselle, joululahjaksi ja joululomalle

 Kaupallisessa yhteistyössä Tammi ja WSOY Vuosi alkaa olemaan jo paketissa ja on aika käydä läpi millaisena muistamme vuoden 2020. Pysytään ...

 Kaupallisessa yhteistyössä Tammi ja WSOY


Vuosi alkaa olemaan jo paketissa ja on aika käydä läpi millaisena muistamme vuoden 2020. Pysytään hei niissä mukavissa jutuissa!

Vaikka kirjoista puhuessa äänikirjat ovat nousseet viimeistään tänä vuonna jokaisen tyypin jutuksi ja meilläkin on niitä kulutettu lähes joka päivä, muistetaan meidän perheessä vuosi 2020 myös lukemisen vuotena ihan painettujen kirjojenkin osalta. Ja etenkin lasten- ja nuortenkirjojen osalta, sillä olemme Kaamoksen kanssa lukeneet (ja kuunnelleet) läpi aikamoisen kasan tänä vuonna ilmestyneitä uutuuskirjoja, joista tässä postauksessa esittelen reilusti yli kymmenen loistavaa vaihtoehtoa. Mukana on myös lista, jonka voitte tallentaa puhelimeenne vaikkapa joululahjaostoksia varten. 

Kaikki postauksessa esitellyt kirjat soveltuvat alakouluikäisille lapsille, mutta yläkuvassa Kaamoksen käsissä näkyvää Harry Potteria en suosittelisi ihan herkimmille tyypeille yksin luettavaksi, kirja kun on osittain hyvinkin jännittävä ja vähän pelottavakin. Jaoin kirjat rennosti kahdenlaisiin kirjoihin: kuvia tai sarjakuvaa sisältäviin helposti luettaviin kirjoihin sekä enemmän aikaa ja lukutaitoa vaativiin pidempiin kirjoihin. Jako ei tarkoita, etteikö jo sujuvasti lukevat lapset nauttisi myös helpommin luettavista kirjoista tai etteikö näistä listatuista kirjoista löytyisi vähän lukeneelle myös se ensimmäinen pidempi lukukokemus. 

Kirjat on esitelty Instagramissani @elsa.heiko ja ne löytyvät suurin osa laajemmasti avattuna sieltä! Toimikoon tämä postaus enemmänkin läpileikkauksena mitä kirjoja me tänä vuonna teille suosittelemme!


Kevyet ja kuvalliset

Kevyet ja sarjakuvamaiset kirjat ovat oman 3-luokkalaisen lapseni suosikkeja, sillä ne ovat usein hauskoja, nopealukuisia ja kuvat rytmittävät lukemista mukavasti. 

Tänä vuonna moni sarjakuvaa tehokeinona käyttävä kirjasarja julkaisi uuden tai jopa useammankin uutuuden, joista Dav Pilkeyn Koiramies sarjan uusin, Koiramies ja Kisulii on klassisinta sarjakuvaa ilman pitempiä tekstipätkiä. Koiramies sarjaan pääsee helposti mukaan, vaikka ei olisi lukenutkaan aiemmin ilmestyneitä kirjoja. Vähän enemmän lukemista tarjoaa Jeff Kinneyn koululaishuumoria tarjoava Neropatti-sarja, josta tänä vuonna ilmestyi niin Neropatin päiväkirja: Syvässä päässä kuin Neropatin bestiksen oma kirja, Maailman parhaan kaverin seikkailu. Kumpikin näistä kuuluu oman lapsen suosikkeihin ja Neropateista meillä on tehty jopa kirjaesitelmä kouluun. 

Myös oman lapseni suosikkikirjasarja Ella ja kaverit sai kesän lopussa jatkoa ja sattumalta sekä Ella ja kaverit että Kaamos siirtyivät vihdoin kolmennelle luokalle. Kolmannelle siirtyminen oli hyppy myös Ella ja kaverit-kirjasarjalle, jonka sarjakuvamaisuus lisääntyi uuden vuosiluokan ja Vihdoin kolmannella kirjan myötä. Kiva uudistus!

Kevyemmistä kirjoista esiin voisi nostaa myös hauskan Sami muuttuu-sarjan, jossa Sami muuttuu tällä kertaa hirmuliskoksi sekä vanhan suosikkisarjan eli Lasse-Maijan etsivätoimiston uuden kirjan Elokuvan arvoitus. Näissä kirjoissa keveys tulee tottakai kerronnasta, mutta aloittelevaa lukijaa ilahduttaa myös kirjojen maltillinen pituus. Loppuratkaisuun saakka lukee melko nopeasti eikä se aina ole huono juttu ollenkaan. 

Tässä yhteydessä kannattaa tottakai nostaa esiin myös uudet Marvel-kirjat, jotka (ei niin yllättäen) ovat aiheuttaneet eniten ilon kiljahduksia uusia kirjapaketteja avatessa. Myönnän, etten itse ole minkäänmoinen Marvel-asiantuntija ja vähän ehkä turhaakin kategorisoinut Marvelin supersankaritarinat turhaksi hömpäksi. Innostuin itse ensimmäistä kertaa Marvel-sankareista vasta 2018 ilmestyneen Black Panther leffan myötä ja nyt tutustunut itsekin aiheeseen uusien (todella laadukkaiden!) Marvel-kirjojen kuten Marvel-historian ja Tammen kultaisen supersankarikirjan myötä. Marvel-vinkkinä annettakoon vielä, että sarjasta löytyy myös Spiderman Tarratulitus tarrakirja, mistä kolmasluokkalainenkin tykkäsi tosi paljon! Luulin tarrakirjojen ajan olevan jo ohi, mutta ehei!


Vähän vaativammat kirjat enemmän lukeneelle tai yhdessä luettavaksi

Sitten niihin vähän vaativampiin kirjoihin, joissa tekstiä ja tapahtumia on jo jonkun verran! Näissäkin suosittelussa on kirjasarjoja, joten innostuessasi sarjasta kannattaa tsekata uusimpien kirjojen lisäksi myös aiemmin ilmestyneet osat. Tieteisseikkailun nälkään suosittelemme Max Brallierin Maailman Viimeiset Tyypit sekä Timo Parvelan ja Björn Sortlandin Kepler62 kirjasarjoja. Uusimmat kirjat näistä sarjoista ovat Maailman viimeiset tyypit: Kosminen kauhu sekä Kepler62 Uusi maailma: Gaia

Savanniympäristöön lukijan vie Soturikissoista tutun kirjailijakollektiivi "Erin Hunterin" Uljasmaa-sarja, jonka uusin kirja on Savannin laki. Tämä sarja uppoaa varmasti Soturikissafaneille, mutta myös niille, joille soturikissat ei niin iskenyt. Kerronta ja juoni ovat nimittäin ainakin omasta mielestäni värikkäämpää, moniulotteisempaa ja enemmän mukansa tempaavaa. Uljasmaan kirjoissa elämää savannilla seurataan kirjasta riippuen paviaanin, norsun tai leijonan näkövinkkelistä. 

Yksi tämän vuoden kivoimmista tuttavuuksista meidän perheessä on ollut Thomas Taylorin myrskyiseen Aaverantaan sijoittuva fantasiatrilogia, josta löytyy tällä hetkellä kaksi osaa: Malamanteri ja Gargantis. Tätä kirjasarjaa on verrattu usein J.K. Rowlingin Pottereihin, vaikka mielestäni kyseessä on hyvin erilainen tarinankerronta ja Taylorin kirjoissa tunnelma on enemmän sivusta seuraava kuin tapahtumissa läsnä oleva. Henkilöhahmoista ei välttämättä tiedä kaikkea ja tarinat ovat kivalla tavalla synkkiä ja jännittäviä. Yhteyksiä Pottereihin kuitenkin on, sillä Thomas Taylor on kuvittanut ensimmäisen Harry Potter kirjan kannen ja Aaveranta-trilogian (keksin ihan itse trilogialle tämän nimen :D) on suomentanut Potter-suomennuksista ylistystä saanut Jaana Kapari-Jatta. Tämä sarja ehdottomasti lukuun jos satufantasia on juttusi!

Viimeisenä vinkkinä löytyy jokaisen Harry Potter fanin must have, eli juhlalaitos kirjasta Harry Potter ja Viisasten kivi. Tämä kirja sisältää sekä ensimmäisen Potter-kirjan tekstit että kahdeksan kirjasta ylös pomppaavaa tai muuten käsin kosketeltavaa paperitaideteosta ja paljon uusia kauniita kuvituksia maailman kuulun MinaLima studion suunnittelemana. 

Tämän kirjatornin myötä toivottelemme kaikille oikein mukavaa joulukuun jatkoa ja toivottavasti listasta löytyi sopivaa luettavaa juuri teidän perheeseen/kummilapselle/ itsellesi!

1 kommenttia

  1. Hei, kiitos loistavista vinkeistä. Mun kolmosluokkalainen vaatii kiittämään sitä, joka mulle kertoi Malamanterista, joten tässä tulee viralliset kiitokset toimitettuna perille!

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images