kirjat
Lukupalat lapsen lukemisen opettelun tueksi
7.8.18
kaupallinen yhteistyö WSOY:n ja Lukupalat sarjan kanssa
Meillä on aika jännä viikko edessä, sillä Kaamoksella alkaa huomenna KOULU! Tuntuu ihan hullulle sanoa lapsen olevan koululainen, vastahan bloggailin hänen odotuksestaan ja syntymästään. Koulun alku on aiheuttanut yllättävän vähän perhosia lapsen vatsaan ja olen itsekin ihan rauhallinen asian suhteen. Koulu ei ala yhtään liian aikaisin, sillä lapsen halu oppia uusia asioita on valtava.
Eniten meillä odotetaan lukutaidon kehittymistä ja meillä koko perhe todellakin on mukana odotuksessa! Lapsi siksi, että hän odottaa jo malttamattomana oikeiden paperikirjojen lukemista äänikirjojen sijaan ja me vanhemmat siksi, että olemme täysin läkähtyneitä äänikirjojen kuunteluun. Viimeisen vuoden aikana meillä on kuunneltu koko Harry Potter sarja pariin kertaan läpi ja sen lisäksi oikeastaan kaikki mahdolliset lastenkirjat, mitä suoratoistopalveluista on löytynyt. Yksittäisiä kirjoja on mennyt taatusti yli sata, osa kirjoista, kuten uusin Risto Räppääjä ja juonikas Julia on kuunneltu kuudesti läpi. Meidän vanhempien äänikirjoihin kyllästymisestämme kertoo paljon se, että ostimme Kaamoksen isän kanssa toisistamme tietämättä samana päivänä lapselle kuulokkeet, sillä äänikirjat jauhavat meillä kummassakin kodissa ihan jatkuvasti. Lukutaidon kehittymisen myötä toiveissa on saada edes pieni hiljainen hetki arkeen :D
Lukutaitoa on toki opeteltu kotona jo valmiiksi tavujen ja helppojen sanojen kautta. Viimeiset puoli vuotta olemme lukeneet yhdessä myös oikeita kirjoja niin, että lapsi lukee vanhemman kanssa otsikot ja osan sanoista ja vanhempi lukee itse tarinan. Saimme jo viime vuonna vinkin tänä syksynä kaksi vuotta täyttävästä WSOY:n Lukupalat lastenkirjasarjasta, joka toimii hyvin nimenomaan lukemaan opettelevalle ja juuri lukutaidon oppineelle. Lukupaloja meillä onkin luettu paljon, sillä niissä yhdistyy hyvät ja tarpeeksi lyhyet suomalaiskirjailijoiden tarinat sekä kiva lasta innostava kuvitus. Kuvitus on ainakin tälle lapselle tosi tärkeä juttu ja on kiva, että itse lukiessa kirjan kuvitukseen voi keskittyä niin pitkäksi aikaa kuin lukija itse haluaa. Lukupalat-sarja ovat nimensä mukaisesti kuin kirjavälipaloja, kiinnostavia sekä tarinan että kuvituksen puolesta, mutta mukavan lyhyitä luettavaksi yhden illan aikana.
Koska lapset opettelevat koulussa lukemaan pienaakkosin, on hyvä että myös Lukupalat-sarja tukee pienaakkosin lukemista. Kirjasarjasta löytyy paljon valinnanvaraa ja vaikka osa kirjoista (Henna Helmin Bella-sarja ja Roope Lipastin Lätkä-Lauri) on melko tehokkasti sukupuolikoodattu, löytyy Lukupaloista jo nyt paljon tarinoita, joiden kohderyhmää ei ole sukupuolitettu päähenkilöiden kautta. Tämä on tosi hieno juttu, sillä lapset ovat mallioppimisen mestareita ja siksi lastenkirjoissa soisi olevan paljon erilaisia lapsia, ei pelkkiä hoivaamisesta kiinnostuneita tyttöjä ja fyysisistä leikeistä kiinnostuneita poikia. Vaikka näitäkin on toki hyvä olla! Ja pääasia toki on, että saadaan lapset ja etenkin pienet pojat kiinnostumaan lukemisesta entistä enemmän!
Juttelin juuri lukemisesta Kaamoksen tulevan luokkakaverin äidin kanssa ja hän kertoi Lukupalojen olevan myös hänen toisen lapsen, nyt kolmannelle luokalle menevän tyttären suosikkeja. Enkä yhtään ihmettele, sarjassa ilmestyneiden kirjojen kirjoittajia kun ovat suomalaisen kirjallisuuden huippunimet kuten Paula Noronen, Tuutikki Tolonen, Roope Lipasti ja Miina Supinen. Näillä kirjailijoilla on todistetusti tarinankerronta hanskassa. Lukupaloja ilmestyy vuodessa yhteensä kuusi kirjaa, joten sarja kasvaa vinhaa vauhtia ja mikä parasta, yhden kirjan hintakin on enemmän kuin kohtuullinen n. 10 euroa. Tällä hetkellä ne ovat vieläpä Adlibriksen alessa, esimerkiksi tuon Kaamoksen suosikin eli Painajaispuoti ja kamala kutituspulveri kirjan saa hintaan 7,90 euroa.
Pistin itsekin noita nyt pienen pinon tilaukseen, sillä olen maailman surkein kaverilahjojen hankkija ja nyt on ainakin viiden ekaluokkalaisen synttärit hoidettu etukäteen. Henkilökohtaisen kokemusasiantuntijani mukaan kylkeen vain on hankittava minifiguuripussi, nami tai jotain muuta yleisesti koululaispiireissä hyväksyttyä. Ja rusinat ei kuulemma enää käy ;)
Mikäli lukeminen ja Lukupalat kiinnostavat, meiltä lähtee erityisen iso suositus ainakin Auttamistoimisto Luna ja Yökoulu-sarjoille sekä tottakai tuolle uudelle Painajaispuoti-sarjalle, josta Kaamos pyysi kertomaan seuraavaa "vaikka siinä kannessa on pääkallokarkki, joka tarkoittaa jäätävän jännittävää, ei minua jännittänyt ollenkaan". Näissä yllä mainituissa sarjoissa lasta taitaa kiinnostaa nimenomaan kohtuudella annosteltu jännitys ja hassut jutut, sekä tietenkin kiva värikäs kuvitus.
Sarjan uusimmat, tulevan syyssesongin uutuudet ovat Bellan pennut muuttavat, Painajaispuoti ja kamala kutituspulveri sekä Auttamistoimisto Luna Ullakolla.
Sarjan uusimmat, tulevan syyssesongin uutuudet ovat Bellan pennut muuttavat, Painajaispuoti ja kamala kutituspulveri sekä Auttamistoimisto Luna Ullakolla.
Koulunaloitusjuttuja on varmasti tulossa blogiin myös ensimmäisen kouluviikon jälkeen, sillä onhan tämä (näennäisestä rentoudesta huolimatta) jännittävää aikaa meille molemmille! Ajattelin kirjoittaa lukemiseen kannustamisesta myös vähän yleisemmin, joten olisi kiva kuulla, jos teillä herää kysymyksiä tai ideoita kirjapostauksiin liittyen :)
1 kommenttia
Minkä paikkakunnan kouluun lapsi on menossa? Maalle vai kaupunkiin?
VastaaPoistaKommenttien valvonta päällä.