koulu
Ilmastonmuutoskasvatusta by Neste
11.10.17
Hieroin tänään aamulla silmiäni, kun näin Facebookissa Markkinointi&Mainonnan linkin "Ilmastonmuutos on otettava vakavasti" ja sen kautta törmäsin artikkeliin, jossa kerrottiin Nesteen lahjoittavan useille kouluille kehittämänsä ilmastonmuutospelin. Mun oli pakko mennä heti googleen, sillä Nesteestä tuli mieleen yritys, joka myy yksityisautoilijoille bensaa. Autottomana olen varmaankin erehtynyt, ehkä se on joku muu taho? No ei ollut, Neste on Neste.
Yritin ajatella asiaa positiivisesti, onhan se hienoa että ilmastonmuutokseen pureudutaan kouluissa. Mikä olisikaan parempi muoto oppia ilmastonmuutoksen hillitsemisestä kuin digipeli? Toimiihan esimerkiksi Big Bang Legends ihan loistavasti fysiikan oppimisen ja ymmärtämisen tukena! Jotta ilmastonmuutos pysäytetään, meidän kaikkien tulee olla siinä mukana ja etenkin isojen korboraatioiden tulee olla mukana, sillä isot linjat ovat ne vaikuttavimmat.
Silti mulle tuli kyllä vähän sama fiilis, kuin pari viikkoa sitten lukiessani Wilmasta esikouluikäisten maanantaisesta "pyhäkoulusta", jonka paikallisen seurakunnan edustajat pitäisivät. Reaktioni tähän oli soittaa koulutoimistoon, että ihan mitä tahansa muuta, mutta ei tätä! Ja samalla tavalla kuin en halua seurakunnan työntekijöiden opettavan lapselleni ystävyydestä (tärkeä asia!) en myöskään halua ison öljynjalostus- ja markkinointiyhtiön opettavan lapselleni mitään niin tärkeästä aiheesta kuin ilmastonmuutoksesta. Aihe oikea, mutta sanansaattaja täysin väärä.
Onni onnettomuudessa Nesten EduCycle hankkeen hakuaika on mennyt, osallistuvat suomalaiskoulut valittu ja arpaonni ei osunut mihinkään lapseni tulevista kouluvaihtoehdoista. Mutta jossain Suomessa opiskellaan kyllä tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen pysäyttämistä Nesteen mallin mukaan. Ja se vain kuulostaa niin väärälle, kun miettii miten iso osa ilmastonmuutoksesta liittyy kuitenkin Nesteen päämyyntiartikkeliin eli bensaan ja tätä kautta yksityisautoiluun. Voiko tällainen yhtiö oikeasti muuttua ilmastonmuutoksesta opettavaksi tahoksi ja jos voi, mikä siellä takana on? Halu muuttua peliyhtiöksi?
Omalta kohdaltani voin sanoa, että mulle kouluaikana tosi moni koulussa opetettu ja esiintuotu juttu oli totuus. Toki me erilaiset nuoret vastustimme Coca-Colan automaatin tuloa lukioomme, mutta nielimme samaan aikaan purematta kaikenlaiset maitomainokset, leipäviikot ja muut. Näistä ajoista on ainakin itselleni jäänyt vahva kunnioitus maitotuotteita kohtaan, vaikka nykyään tiedänkin kalsiumia saatavan myös muualta. Ja onhan leipä ja maito hyvää! Ja jos edelleenkin maitoa ja leipää ostaessani koen ostavani 100% terveellisiä elintarvikkeita, kokeeko lapseni tulevaisuudessa tekevänsä ympäristöteon tankkaamalla Nesteellä?
Mä toivon ja uskonkin, että tämän Nesteen EduCycle-hankkeen takana on paljon hyvää. Mutta silti en voi olla miettimättä paljonko Neste maksaa kouluille hankkeeseen osallistumisesta ja miten tällainen oppimispeli voisi edes teoriassa olla objektiivinen? Osaisiko joku selittää blondille?
2 kommenttia
Hei Elsa!
VastaaPoistaKiitos keskustelun avauksesta liittyen EduCycle-ilmastonmuutospeliimme. Ymmärrän, että kun ajattelee ilmastonmuutoksen torjumista, ensimmäisenä ei tule mieleen Neste. Me uskomme kuitenkin olevamme oiva ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun sanansaattaja juuri siksi, että tekemisillämme on ympäristön kannalta suuri merkitys. Uskomme, että jokaisen sukupolven tulisi jättää terveempi planeetta seuraavalle sukupolvelle, ja tämä vaatii konkreettisia tekoja niin yrityksiltä, yksilöiltä kuin valtioilta. Siksi mekin panostamme liiketoiminnassamme uusiutuviin polttoaineisiin sekä muihin uusiutuviin tuotteisiin. Tällä hetkellä ne tuovat jo lähes puolet tuloksestamme. Voit lukea lisää täältä: https://www.neste.com/fi/fi/konserni/tietoa-meist%C3%A4/liiketoiminta-alueet/uusiutuvat-tuotteet
Uskomme myös, että ilmastonmuutoksen nujertamiseen tarvitaan koulutusta. Tietoisuutta parantamalla voimme auttaa ihmisiä tekemään vastuullisia valintoja. Siksi olemme kehittäneet opetuksellisen, lisättyä todellisuutta hyödyntävän EduCycle-ilmastonmuutospelin lapsille ja nuorille. Pelissä tehdyt valinnat vaikuttavat pelin lopputulokseen ja havainnollistavat, mitä on tehtävä, jotta hiilidioksidipäästöt saadaan kuriin ja Pariisin ilmastosopimuksen vaatimalle tasolle. Peli perustuu useista lähteistä kerättyyn dataan ja useiden luotettavien ilmastonmuutostieteilijöiden näkemyksiin. Pelissä ei kaunistella fossiilisten polttoaineiden merkitystä ilmastonmuutoksen kehityksessä. Tiedostamme niiden olevan merkittävä osa ongelmaa.
EduCycle Exchange -ympäristövaihto vie pelin ajatusta vielä hieman pidemmälle: haluamme lisätä ilmastonmuutostietoisuutta myös globaalisti. Vaihtoon osallistuvat koulut pääsevät pelaamisen ohella vaihtamaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan ilmastonmuutoksesta eri maiden välillä. Lisäksi kuka tahansa voi seurata vaihtoa ja hakea tietoa ilmastonmuutoksesta verkkosivuilta www.neste.com/educycle.
Suomalaiskoulut ovat saaneet hakea EduCycleExchange -vaihtoon täysin vapaaehtoisesti, ja heille on etsitty niin ikään vapaaehtoisia vastinpareja ulkomailta. Kouluille ei ole annettu osallistumista vastaan rahaa.
Tällä hetkellä etsimme aktiivisesti tahoa, jolle pelin voisi lahjoittaa jatkokehittelyä varten. Parhaassa mahdollisessa skenaariossa pelistä kehitettäisiin mobiiliapplikaatio, jota kenen tahansa olisi mahdollisuus pelata ja oppia samalla ilmastonmuutoksesta.
Peliyhtiöksi emme ole muuttumassa, mutta uutta liiketoimintaa on kyllä tiedossa. Olemme jo nyt maailman isoin uusiutuvien polttoaineiden tuottaja (kurkkaa vaikkapa http://kinkkutemppu.fi/) ja olemme tehneet biomuovien kehittämisessä yhteistyötä muun muassa Ikean kanssa. Lisäksi kehitämme uutta liiketoimintaa myös lentoliikenteen biopolttoaineista.
Toivottavasti osasimme vastata kysymyksiisi. Kutsuisimme sinut mielellämme testaamaan EduCycle-peliä vaikka perheesi kanssa.
Ystävällisin terveisin,
Kaisa Lipponen Nesteen viestinnästä
Meidänkään perhe ei omista autoa, joskus meillä oli, mutta ei enää vuosiin ole ollut. Mies joskus haaveilee sähköautosta. Työpaikan keskustelussa (paikalla oli lähinnä sähköinsinöörejä) tuli porukalla mietittyä sähköauton järkevyyttä suhteessa ympäristöystävällisyyteen, jonka varjolla sähköautoa mainostetaan. Monia ongelmia liittyy akkujen valmistukseen esimerkiksi. Lisäksi kun noita sähköautoja suomeenkin kuljetetaan, niin yksi rahtilaiva kuluttaa suurin piirtein saman verran bensaa kuin 50 000 autoa, suomen olosuhteissa sähköauton toiminta etäisyys tippuu pakkasilla puoleen ja lisäksi nuo sähköautot ovat kalliita, ja siksi monellakaan ei ole varaa niihin.
VastaaPoistaSähköinssien seuraava ajatus olikin, että ympäristön kannalta olisi huomattavasti järkevämpää miettiä niiden halvempien autojen päästöjen minimointia. Kun suuret massat (ei niin varakkaat ihmiset) ajaisivat vähemmän päästöillä autoilla, niin siitä olisi suurempi hyöty kuin noista (kalliista) sähköautoista. Ehkä tässä yhteydessä tuosta Nesteestäkin voisi olla hyötyä? Kehittää luonnon kannalta sopivampia bensa versioita tai korviketta bensalle?
Kommenttien valvonta päällä.