kirjat
Sust on tullut Risto Räppääjä hullu
9.9.17
Löysimme lasten äänikirjat noin 1,5 vuotta sitten vähän sattumalta ja ensimmäinen Risto Räppääjä äänikirja sai meidät kerralla koukkuun. Tällä hetkellä meiltä löytyy yhteensä 18 Risto Räppääjä äänikirjaa. Laskin huvikseni, että kun jokainen kirja kestää keskimäärin kaksi tuntia ja Kaamos on kuunnellut jokaista äänikirjaa minimissään kolme kertaa, hän on kuunnellut kirjoja ihan vähintään 108 tuntia puolessatoista vuodessa. Tämä tekee noin neljä ja puoli vuorokautta Risto Räppääjiä. Ja voin kertoa, että se määrä superhyvää suomalaista lastenkirjallisuutta jättää jäljen.
Köllöttelin tänään sohvalla, kun Kaamos tuli vireeni kiehnäämään ja kyseli samalla mikä on tv-lupa. Kysyin mistä hän on edes kuullut sellaisesta, vastaus oli, että Risto Räppääjästä ja kuuluisasta Kamillasta. Tämä ei yllättänyt yhtään, sillä tällä hetkellä oikeastaan kaikki lapsen kiinnostus on peräisin Risto Räppääjistä. Teemme lauantaisin banaanipannukakkua koska Rauha Räppääjäkin tekee sitä. Ja jos syömme nakkeja, ne ovat nauravia nakkeja, koska nekin ovat Rauhan keittiöstä. Illat lapsi heiluu olkkarissa paksun narun kanssa, koska Risto Räppääjäkin leikkii Indiana Jonesia ja monesti suusta tulee mitä kummallisempia riimejä, noh koska Kaamos räppää niinkuin Ristokin. Suuttuessaan lapsi juoksee toiseen huoneeseen, paukauttaa oven kiinni ja alkaa hokemaan kummallista loitsua, joka on Risto Räppääjä ja Pullistelija kirjasta tuttu Lennart Lindbergin nuoruuden voimaloitsu.
Tein tänään testin ja kyselin mielestäni vaikeita asioita Risto Räppääjistä. Kuten minne Rauha ja Risto lähtivät etsimään kauheaa makkaraa? "Itseasiassa he lähtivät etsimään hyvin säilyvää makkaraa ja paikka oli Unkari, jossa heitä auttoi Buda Pörkölt" Okei.
Sitten näytin Youtubesta kahden naisen tekemää videota ja kysyin arvaako Kaamos ketä videolla oli. "Noo, luulenpa, että ne ovat Tiina ja Sinikka. Siis Nopolat. Ne jotka on kirjoittaneet Risto Räppääjät. Jotka sitten luki Paavo Kerosuo". Okei.
Väitän, että nyt ollaan tilanteessa, johon harvoin päästään: lapseni osaa moniosaisen kirjasarjan jokaisen kirjan ulkoa niin hyvin, että kysyin mitä vain, saan varmasti yksityiskohtaisemman selvityksen asiasta Kaamokselta kuin esimerkiksi itse kirjailijoilta. Valitettavasti en kuitenkaan uskalla haastaa Kaamosta ja Nopoloita tietokilpailuun, sillä Kaamoksella on jo liian pitkä lista toiveista uusista Räppääjä-kirjoista. Tällä hetkellä toiveissa olisi ainakin Risto Räppääjä ja vihreä napa sekä Risto Räppääjä ja kultainen vessanpönttö. Itseasiassa, meillä olisi näihin jo käsikirjoitusaihiokin valmiina, sanat vain oikeaan järjestykseen niin se olisi siinä.
Hyvä puoli tässä Risto Räppääjä sekoilussa on sekä yleistiedon että etenkin mielikuvituksen kasvaminen. Tosi monet leikit ja jutut imitoivat tottakai kirjojen tapahtumia yksi yhteen, mutta esimerkiksi omien Risto Räppääjä kertomusten sepittäminen tulee tottakai lapsen omasta mielikuvituksesta. Olen myös kuullut monilta ihmettelyä lapsen laajasta sanavarastosta ja pistän sen kyllä pienestä asti jatkuneen kirjojen luvun sekä etenkin nykyisen äänikirjavillityksen piikkiin. Ja koska etenkin poikien lukemiseen kannustamiseen halutaan nykyään panostaa, suosittelen kyllä ensimmäisiksi kokemuksiksi nimenomaan näitä Räppääjiä. Olen itsekin ihan koukussa ja tempaannun näihin nykyään paljon paremmin, mitä mihinkään aikuisten äänikirjaan.
Risto Räppääjä äänikirjoja löytyy cd-levyinäkin, mutta olen itse hankkinut kaikki kirjamme Elisa Kirjan kautta, jolloin ne ovat Kaamoksen käytettävissä myös isän luona. Satsauksena 18 äänikirjaa on tottakai melko iso paukku, mutta pikkuhiljaa osteltuna ja etenkin äänikirja-alennusmyyntejä hyödyntäen nämä on kyllä olleet hyviä hankintoja ihan jokainen.
Nyt kun kaikki saatavilla olevat Räppääjät osataan jo ulkoa, olemme siirtyneet ihan uuteen haasteeseen Harry Pottereiden kanssa. Näissä sitä riittääkin kuunneltavaa, kun yksi kirja kestää noin kymmenen tuntia. Pottereiden kanssa en kuitenkaan jätä lasta koskaan yksin, koska aiheet ovat paljon synkempiä ja kerronta vaatii eri tavalla keskittymiskykyä. Tuskinpa Harry Pottereita on edes tarkoitettu 6-vuotiaille, mutta kun tarinankuunteluinto on kova, siihen on vastattava!
vaatteet saatu Aarrekidiltä
9 kommenttia
Meillä myös innostuttu äänikirjoista.
VastaaPoistaSuosittelen lämpimästi myös Paula Norosen kirjoittamia Supermarsuja. Huippuhauskoja ja aikuisen korvaan myös hauskaa kuunneltavaa.
Meillä on pari niitä 😊 Ei ole vielä kolahtanut kunnolla, mutta kuunneltu kyllä on. En tiedä onko päähenkilön sukupuolella väliä, tuntuu että poika päähenkilönä on nyt samaistuttavampi.
PoistaEnnen oli radion kuunnelmat ja Markus-sedän ohjelmat ja mitä niitä nyt olikaan.
VastaaPoistaÄänikirjoissa jatkuu sama hyväksi todettu juttu: aidon ihmisen äänen kertoma tarina sopii kaikenikäisille ja tekee hyvää kaikin puolin jokaiselle.
Mä oon kuunnellut nuorempana lyhyempiä äänisatuja. Musta näissä pitkissä kirjoissa parasta on eläytymiskyvyn kasvu ja miten lapsi ulvoo naurusta ääneen vähän väliä :D
PoistaJoko olette lukeneet/kuunnelleet Nopoloiden Heinähattu ja Vilttitossu kirjat? Niistä meillä tykkäsi sekä tyttö että poika.Poika osasi myös ulkoa joskus jonkun kirjan. Supermarsut olivat enemmän tytön mieleen. Timo Parvelan Ella-kirjat upposi myös molemmille.Lila
VastaaPoistaJuu, Heinähattua ja Vilttitossua ollaan kuunneltu viimeksi eilen, ihania ovat!
PoistaHei te voittekin tehdä matkan sitten Höljäkkään! Sielläkin se viimeinen tötterö ;)
VastaaPoistaHöljäkkä sijaitsee Nurmeksessa, Pohjois-Karjalan perukoilla, ja sinne taitaa vielä päästä junalla -ihan kuin siinä kirjassa.
Ihan mahtavaa! En todellakaan tiennyt, että Höljäkkä on olemassa, mutta nyt tekee mieli lähteä sinne oitis :D
PoistaMä olen vasta nyt äkännyt äänikirjojen kätevyyden. Pakko myöntää, että myös jatkuva näön huonontuminen on vaikuttanut siihen! :) Olisko sulla muuten antaa vinkkiä mukavista kuulokkeista niin lapsille kuin aikuisille? Pitäis nyt panostaa vähän tähän juttuun ja hankkia niin itselle kuin lapsellekin (5-vuotias) kunnon kuulokkeet.
VastaaPoistaKommenttien valvonta päällä.