Perheretkeilyä Isojärven kansallispuistossa osa 1

yhteistyössä Metsähallitus Laskin eilen Isojärven kansallispuistosta kotiin ajaessa kuinka monessa kansallispuistossa olen vuoden ...

yhteistyössä Metsähallitus


Laskin eilen Isojärven kansallispuistosta kotiin ajaessa kuinka monessa kansallispuistossa olen vuoden sisällä retkeillyt. Repovesi, Sipoonkorpi, Liesjärvi, Torronsuo, Nuuksio ja nyt Isojärvi. Kuusi kohdetta kaupunkilaismutsin kansallispuistokeräilyssä ei ole ollenkaan huono saavutus, vaikka helsinkiläisena asun toki optimaalisella paikalla, kun Etelä-Suomessa kansallispuistoja on paljon ja välimatkat kohtuulliset moneen paikkaan.

Uusin tuttavuus, Isojärven kansallispuisto tuli eteemme ihan sattumalta, kun sain kuukausi sitten Metsähallituksesta (huh! Kuulostaapa muuten viralliselle) meilin lähdettäisiinkö tutustumaan sinne Kaamoksen kanssa. Vastaus oli tottakai myöntävä, sillä Tampereen ja Jyväskylän välissä sijaitsevaa Isojärven kansallispuistoa ei ehkä muuten olisi tullutkaan valittua kohteeksi, sillä se ei ollut kovinkaan tuttu edes nimenä. Ehkäpä juuri siksi meidän haluttiinkin tekevän juttua juuri Isojärvestä.

Perjantai oli sopivasti kesälomani ensimmäinen päivä ja aloitin sen tyhjäämällä sup-lautani ja pakkaamalla sen sekä makuupussit sekä rinkallisen muuta tarpeellista mukaan. Ennen Isojärveä koukkasimme vielä kaupan kautta hankkimassa kolmeksi päiväksi eväät sekä muutaman kylmäkallen kylmälaukkuumme ja olimme valmiit kolmen päivät seikkailuun.


Retkemme alkoi Herettyn vanhasta tukkilaiskämpästä, joka on savottatöiden loputtua remontoitu kansallispuiston käyttöön sekä infoksi että pieneksi kahvilaksi. Herettyssä tapasimme kahvilaa ja sen yhteydessä olevaa muutaman savottahuoneen majoitusta pyörittävän Riitan ja saimme avaimen meille varattuun huoneeseen. Ennen vanhaan tässä samassa huoneessa on asunut sekä savottaporukan johtoa että kiireisimpinä aikoina myös "elämänluukkua" pyörittävä emäntä ja nyt sinne mahtuu jopa neljän hengen retkiporukka. Herettyn huoneen hinta on 40€/vrk ja huoneesta löytyy sänkyjen lisäksi sekä sähköt että yksi keittolevy, juoksevan veden saa haettua läheisestä kaivosta ja kylmävaraajien vaihto toimii klo 11-18 Riitan kautta, jääkaappia kun lukaalista ei löydy. Herettyyn voi hankkia myös pelkän petipaikan 13 euron hintaan, jolloin yöpyminen tapahtuu samassa tuvassa, missä savottamiehet ovat ennen yhdessä nukkuneet. 

Heretty sijaitsee perheretkeilijän tarpeita ajatellen optimaalisella paikalla, 50 metrin päässä pihassa on parkkipaikka, hyvät ulkovessat, kahvila mistä saa eväiden loputtua kaikenlaista evästä voileivistä paikallisen maitotilan jäätelöön ja lähin nuotiopaikka on noin 400 metrin päässä Kannuslahdessa. Herettystä lähtee myös noin 3 kilometrin mittainen luontopolku.


Kannuslahti, Kurkijärvi ja Heretty toimi meille erinomaisesti tukikohtina ja tarjosi loistavat puitteet retkeilyyn. Tutustuimme luontoon niin maalta kuin vedestäkin käsin, sillä suppaamisen lisäksi vuokrasimme Heretyn kesäkahvilan Riitalta myös inkkarikanootin, jolla pääsimme tutustumaan Kurkijärveen paremmin. Seilasimme paateillamme kirkasvetisellä Kurkijärvellä varovaisesti majavanpesiä etsien, sillä Isojärven kansallispuiston alueella on paljon majavia. Täältä emme kuitenkaan majavia tai niiden pesiä löytäneet, mutta vedessä liikkuminen toi uuden kulman luonnontutkimiseen muuten. Välillä palasimme takaisin kannuslahden nuotiopaikalle syömään eväitä sekä keittämään kahvia nuotiopaikan omalla nokisella kahvipannulla.


Vaikka tavallaan vähän harmittelinkin, ettemme olleet telttamajoituksessa, oli pitkien retkipäivien jälkeen enemmän kuin ihana palata Herettyyn nukkumaan. Retkeilijän luksusta on sähkö, jolla puhelimet ja kännykät saa ladttua helposti ja bonuksena päälle huoneen vuokralaisilla on käytössään koko savottaporukan vetävä iso puusauna. Saimme Riitalta vielä saunomista varten saunavihtan, joka yllättävää kyllä oli Kaamokselle ihan uusi juttu ja jonka hän reittasi koko reissun top3 kivoimpiin juttuihin. Yleensä saunan lauteita kartteleva lapsi makasikin reippaan päivän jälkeen onnesta soikeana saunan lauteilla ja nautti kevyestä vihtomisesta täysillä. Myös yöunet maistuivat retkipäivän jälkeen kummallakin hyvin. 

Retki Isojärven kansallispuistossa jatkuu seuraavassa postauksessa!

ps. Herettyn huoneissa on vielä tilaa kesäksi!

6 kommenttia

  1. Pari kysymystä:
    - Miten sinne pääsee Helsingin suunnasta julkisia käyttäen?
    - Kuinka paljon ympärillä on luonnonmetsää, merkittyjen luontopolkujen lisäksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten todella monessa muussakin kansallispuistossa, myös Isojärvellä on bussipysäkit kaukana. Lähin taitaa olla Länkipohjassa, josta on Herettyyn parikymmentä kilometriä.

      Kansallispuiston kartan löydät Luontoon.fi sivulta ja sieltä näkee myös metsän määrän. En tiedä itsekään hehtaareja, mutta kyllä metsään pääsee myös merkattujen polkujen ulkopuolelle jos on tarve.

      Poista
  2. Helpoita on tulla bussilla Kuhmoisiin ja siitä taksilla Herettyyn.

    VastaaPoista
  3. Oih mahtavaa, kiitos vinkistä! Tuonne on päästävä käymään :)

    VastaaPoista
  4. Helsingistä tulee suoraan busseja Kuhmoisiin, siitä on vajaan puolen tunnin automatka Isojärvelle. Kannattaa samalla reissulla käydä myös ihailemassa Kuhmoisten satamaa, joka on rakennettu vanhan Sahan alueelle, komeat höyrysahan rakennukset värittävät edelleen aluetta ja löytyypä niistä myös yritystoimintaakin mm. ravintola, vene- ja pienkonehuolto, sekä sepän paja ahjoine ja alasimineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuossa yhtälössä on vaan ongelma, ettei bussilla tulijalla ole automatkaan vaadittavaa autoa mukana :D

      Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images