aurinkolasit
kesä
Kesän muistilista: muista nämä neljä!
27.5.17
Kuten kuvista huomaa, me olemme Kaamoksen kanssa valkoisia nyt ja olemme sitä myös kesän lopulla. Kummallakin on aimo annos punapigmenttiä ja ihomme reagoi aurinkoon vain yhdellä tavalla, nimittäin palamalla. Koska olen itse palanut useammankin kerran lapsena ja tiedän lapsena palamisen olevan erityisen vaarallista ja altistavan melanoomalle, olen oman lapseni ihon suojaamisesta lähes hysteerisen tarkka.
Suomen kesä on kuitenkin lyhyt ja auringosta on meillä lupa nauttia kunhan on suojautunut auringon vaaroilta. Tämä tarkoittaa käytännössä neljän kohdan muistilistaa, jonka tarkistan päivittäin ja myös niinä pilvisinä päivinä.
1. Ihon suojaus uv-säteilyltä. Päivittäisen ja maantieteellisesti oikean uv-säteilyn määrän voi kätevästi tsekata ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Nyrkkisääntö on se, että uv-säteily on suurimmillaan klo 11-15, jolloin yritän pitää lapsella pidempihihaista vaatetta päällä. Aurinkovoiteista käytössä on yleensä fysikaaliset suojat, joilla on luonnonkosmetiikkasertifikaatti. Kuvassa näkyvät Biosolisit ovat tämän kesän suosikkeja, etenkin Biosolis melt-in cream on oma suosikkini, sillä siitä ei jää yhtään valkoinen muumipinta ihoon.
Uikkareissa ja mahdollisuuksien mukaan myös muussa kesävaatetuksessa suosin uv-suojavaatteita. Usein tarpeeksi tiheä kangas on hyvä uv-suoja eikä tarvitse sen virallisempaa suojakerroinmäärittelyä, mutta nykyään useimmissa uikkareissa on uv-suojan määrä tutkittu ja löytyy vaatteesta. Kaamoksen Papun uikkareissa suojakerroin on 50.
2. Silmien suojaus uv-säteilyltä. Ei yhtään vähemmän tärkeä juttu niin itselle kuin lapsellekin. Lapsen kehittyvät silmät läpäisevät aikuisen silmää enemmän uv-säteilyä eikä lapsi aina muista kääntää päätä pois auringosta, vaikka kuinka häikäisisi. Aurinkolaseissa tulee olla 100% suojaus UVA, UVB ja UVC-säteiltä.
3. Pään suojaaminen auringolta hatulla. Mikä moka, lippis jäi pois kuvasta! Mutta etenkin helteellä pään suojaaminen on tärkeää sekä aikuiselle että lapselle, sillä parhaassa tapauksessa se estää vaarallisen auringonpistoksen syntymisen.
4. Nesteytys. Meillä on yleensä aina juomapullot mukana, minne menemmekään. Mutta kesällä ja varsinkin helteellä nesteytys on tärkeää, sillä kehon kuivuessa sen lämpötila voi nousta vaaralliselle tasolle ja aiheuttaa vaarallisen lämpöhalvauksen. Eikä nestehukka muutenkaan ole kiva juttu, joten vettä on pakko olla aina kassissa.
Olen huomannut, että vesipulloilla on yllättävän paljon eroa ja etenkin kesällä paljon kamaa repussa roudatessa yksi tärkeimmistä juomapullon kriteereistä on keveys. Sori siis Lifefactory, lasipulloa ei kassistamme kesäisin löydy vaan suosin Siggin alumiinipulloja niiden keveyden sekä falskaamattomuuden vuoksi. Alumiinipullo pitää myös veden kesäkuumallakin melko viileänä, joten tästä bonuspiste!
Biosolis aurinkovoiteet ja Papun uikkarit + kassi saatu
4 kommenttia
Tosi hyvät vinkit! Etenkin silmien suojaus meinaa unohtua liian helposti vaikka sekin on tosi tärkeää. Ihanaa kesää teille ❤️
VastaaPoistaKiitos <3 Kyllä, meilläkin jäi tänään arskat sohvalle kun lähdettiin kiireessä laavulle ja uimaan. Hyvä muistutella itseäkin, vaikka yleensä onkin kaikki mukana.
PoistaIhanko oikeasti uitte jo? Ihan mahtavaa! Itse en kyllä ui ennenkuin vesi on oikeasti lämmintä mutta nelivuotias varmaan paljain jo mielellään.
VastaaPoistaKyllä se Kaamoksella enemmän räpistelyä oli kuin kunnon uimista. Itsekin kävin napavesissä toisena päivänä samalla rannalla. Eilen kun oltiin järven rannalla oli vesi kylmempää mitä tuossa kuvan meren lahdella, mikä on outo juttu!
PoistaKommenttien valvonta päällä.