Miten valita oikeankokoinen talvivaate lapselle?

yhteistyössä Reima ja Suomen Blogimedia Huh, tämä harmaa sunnuntai on kyllä selkein merkki talven tulosta ja lapsiperheessä se ...


yhteistyössä Reima ja Suomen Blogimedia

Huh, tämä harmaa sunnuntai on kyllä selkein merkki talven tulosta ja lapsiperheessä se tarkoittaa tottakai talvivaatteiden mietintää. Vaikka meillä Helsingissä luminen aika on usein lyhyt, merituuli puhaltaa jo nyt sen verran kylmästi että pelkällä välikausivaatetuksella ei enää pihalla hengailla ilman kunnollisia kerroksia ja topattuja vaatteitakin on jo lapsilla näkynyt päällä. Laskin, että kylmää aikaa tulee olemaan n. 6kk, joka on kasvuikäisen lapsen vaatevalintojen kannalta haastava juttu. Talvivaatteet maksavat ja niiden soisi siis mahtuvan päälle koko kylmän kauden, mutta miten tämä on mahdollista kun lapsi kasvaa tällä hetkellä silmissä?

Kaamoksella on ollut aina, lukuunottamatta vauvavuotta, Reiman kaksiosainen talvivaatesetti käytössä ja alan olemaan jo ihan hyvä valitsemaan oikean koon, jolla varmasti mennään lokakuusta huhtikuuhun saakka. Kaksiosaiseen settiin päädyimme 1-vuotiaan lapsen kanssa vähän sattumalta, kun sain Reimalta tarjouksen testata talvivaatetta ja silloin haalarit tuntuivat olevan se kaikista yleisin talvivaate pienellä. Uteliaisuuttani valitsin kuitenkin takin ja housut ja niissä ollaan pysytty, suurimmaksi osaksi juuri sen takia, että ne mahtuvat yleensä koko talven. Taaperoaikana meillä oli käytössä myös haalari, mutta poikkeuksetta se oli aluksi sopiva ja kevättalvella olka-haaraosiosta liian pieni. Takille ja housuille ei ole koskaan meillä käynyt näin.

Mutta miten valita oikea koko, varsinkin jos ajatuksissa on tilata talvivaatteet verkosta? Ensimmäinen vinkkini on, että lapsen pituutta ja varsinkaan ikää ei kannata tuijottaa liikaa kokoa valitessa, vaan ottaa mittanauha käteen ja mitata jalkojen ja käsien pituudet sekä miettiä paljonko kasvunvaraa vaatteessa saisi talveksi olla. Reimalla löytyy verkkokaupasta suuntaa antava kokotaulukko johon lapsen mittoja kannattaa verrata kokoa valitessa. 


Olin viime talvena kinkkisen tilanteen edessä, kun sain Reiman talvivaatemallistot eteeni jo vuoden alussa ja minun piti miettiä minkä kokoiseen Reimaan Kaamos tänä talvena pukeutuu ja tilata vaatteet ennakkoon. Päätin ottaa varman päälle ja tilasin sovitukseen kahta kokoa, jotka näette tässä postauksessa. Kerrottakoon sen verran, että Kaamos on nyt 116cm pitkä, mutta käytti jo viime talvena Reiman 116cm vaatteita, joten postauksessa näkyvät kuteet ovat kokoa 122cm ja 128 cm. Edellisen talven 116cm vaatteet menevät nyt nipin napin päälle, mutta koko talvea niillä ei pärjätä, joten vaatteet kierrätetään tänäkin talvena kaverin 4-vuotiaalle. Yllä kuitenkin kuva viime vuoden 116cm talvitakista tänä syksynä (autenttisesti likaisena). Ei liian pieni, mutta ei kyllä senttiäkään liikaa tilaa päällä - ei jatkoon.

Mutta kumpi on parempi koko 116cm lapselle, 122cm vai 128cm? Katsotaanpa miltä tulevan talven vaatteet näyttävät päällä ja palataan sitten siihen millä perusteella valitsin meille sopivan koon.



Kun näitä kahta kokoa vertaa toisiinsa, huomaa kyllä kokoeron helposti. 122cm näyttää täydellisen kokoiselta, mutta 128cm himpun verran isolle. Muutama vuosi sitten olisin varmasti päätynyt tuohon sopivaan kokoon, mutta 5-vuotiaan lapsen vanhempana olen jo hyväksynyt karun tosiasian: lapsi saattaa kasvaa lähes 10% talven aikana ja silloin vaatteet eivät enää olisikaan niin sopivat keväällä. 

Reiman vaatteet ovat onneksi suunniteltu niin, että isompaa kokoa on helppo kiristellä pienemmäksi hihoista ja lahkeista niin, että pieni kasvunvara talvenvaralle ei näytä hurjalle ja ennenkaikkea vaatteissa on hyvä liikkua. Talvella lapsella on jalassa paksupohjaiset kengät, joten muutama sentti ylimääräistä lahkeissa ei roiku kantapään alla vaan jää kengän päälle. Ja kun ulkoiluhousuista löytyy lahkeista myös nepparit, joilla kaventaa  lahjetta, ei 128 tunnukaan enää liian isolta, vaan sopivan löysältä. Ja koska mua ei pieni väljyys vaatteessa haittaa, valitsin siis housuissa ja takissa kummassakin koon 128cm, hyvällä tuurilla mahtuvat vielä ensi talvenakin!

Tässä on oikeastaan haalarin ja takki+housut yhdistelmän ero: Kun housuja saa nostettua henkseleillä kunnolla ylös ja lahkeista kapeammaksi, voi niistä hankkia isomman koon huoletta. Parkamallinen takki taas saa löksöttää rennosti, kunhan kädet eivät peity hihoihin eikä lapsi muuten huku takkiin. Haalarissa koko 128 olisi Kaamokselle todennäköisesti kuitenkin ihan liian iso johtuen olka-haara pituudesta, jota ei haalarissa saa yhtä helposti kurottua ja peppu roikkuisi polvissa. Takki + housut yhdistelmässä on hyvänä puolena myös se, ettei erillistä "kauppatakkia" tarvita, sillä Reiman takeissa kyllä kehtaa liikkua kaupungillakin. Itseasiassa, haluaisin itselleni ihan samanlaisen takin talveksi.

Oikeaan kokoon ei siis mielestäni ole yhtä oikeaa reittiä, vaan kannattaa miettiä montaa asiaa: Onko hieman reilun kokoinen vaate teidän perheessä ok, vai haluatteko hankkia juuri oikeaa kokoa, vaikka sitten kaksi kertaa talvessa? Onko lapsi kasvuiässä (voiko ne olla olematta?)? Miten edellisvuosien talvivaatteiden kanssa on käynyt, loppuiko lahkeen pituus helmikuussa? Onko kyseessä haalari vai takki ja housut yhdistelmä, jolloin kasvunvaraa voi huoletta ottaa vähän enemmän? Kuka vaatetta seuraavana käyttää? Oikeastaan ainoa konkreettinen neuvoni on kyseenalaistaa lapsen pituuteen ja ikään viittaavat koot, sillä täälläkin 5-vuotias käyttää nyt 8-vuotiaiden kokoa. Ehkä löysää sellaista, mutta kumminkin. Ja voin vannoa että ennen uutta vuotta nuo suurimmat vekit ovat lahkeista oienneet, sillä 5-vuotiaan kasvutahti on kovaa!


Kuvissa näkyvät tuotteet on saatu Reimalta. Takki on nimeltään Reimatec Naapuri ja sen valitsin sekä ulkonäön että teknisten yksityiskohtien vuoksi. Vihreä pitkä parka on klassikkojen klassikko ja se sopii moneen menoon näyttäen aina tyylikkäältä. Takin pituus viehätti taas, sillä harvoin löytyy lapsille näin pitkiä takkeja ja retkeillessä toppahousut+takki tuovat extrasuojan pepulle istuskellessa. Takista löytyy myös "hengenpelastaja"lenkki, johon saa helposti kiinnitettyä lempiheijastimen. Ja Reimatec on tottakai materiaalinsa puolesta veden- ja tuulen kestävää kangasta, joten pieleen ei voi mennä.

Housut taas ovat Reimatec+ Juoni-housut, jotka on valittu henkseleiden, kavennusneppareiden ja Duraplus-materiaalin takia. Jo viime vuonna huomasin luontoretkien ja kalliolla kiipeilyn olevan hommaa, missä housut saavat vastaan melkoista hankausta ja niiden pitää pysyä vedenkestävinä aina. Edellistalven housut kestivät liukumäet lumettomalla kalliolla ja muut metsäseikkailut, joten mitä sitä hyvää vaihtamaan. Näillä pärjää aktiivisempikin lapsi niin päiväkodissa, metsässä kuin kaupungillakin.

Orava-pipo taas valikoitui nätin erähenkisen värinsä vuoksi ja tekee Kaamoksesta kyllä niin söpön pikkuseikkailijan. Ihan ihmetyttää, että miten mulla onkin noin iso luonnossa liikkuva retkeilijälapsi!

Toivottavasti tästä sai hieman osviittaa minkä kokoista talvivaatetta meillä käytetään onnistuneesti koko talvi. Onnistuuko teillä yleensä kokovalinnat oikeaan?

15 kommenttia

  1. Onpa kivan värinen takki ja sopii hyvin Kaamokselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) tämä olikin värin puolesta tosi helppo valinta, sillä metsänvihreä on yksi omistakin lempiväreistäni.

      Poista
  2. Mitä kokoa pipo on? Reiman päähineiden mitoitus tuntuu vaihtelevan todella paljon eri mallien välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokoa 54/56, voisi ehkä olla kokoa pienempikin kyllä :)

      Poista
  3. Itse valitsen mieluiten sopivat vaatteet, ainakin pienemmälle lapselle. Vauva-aikaan liian isot vaatteet aiheuttaa sen, että lasta on hankala käsitellä ja esim auton turvavöitä ei saa turvalliseksi eli riittävän kireäksi. Toppavaatteita kai ei saisi autossa lapsilla käyttääkään, kun vyöt jää liian löysälle.

    No joka tapauksessa pienelle lapselle ostan sopivat vaatteet, että liikkuminen on helppoa. Vähän isommalle voin ostaa hiukan reilut, mutta esim. näiden kuvien perusteella ottaisin kyllä nuo pienemmät. Niissäkin on varmasti hyvin kasvuvaraa, vaikka lapsi kasvaisi sen reilu 5 cm parissa kuukaudessa.

    Lisäksi tuon ikäisellä lapsella saattaa vaatteet jo kulua niin paljon, ettei ole mitään toivoa käyttää kahtena kautena samoja :). Olen kokenut parhaimmaksi sen, että meillä on useita asuja talveksi. Päiväkotikäytössä muutenkin tarvitaan enemmän vaatetta, jos esim ulkoilee vielä päiväkotipäivän jälkeen, on kurjaa mennä märillä vaatteilla ulos :(. Eli 5-vuotiaalle on talveksi yksi takki+housut setti, lisäksi ns hienompi kauppatakki ja housut, sitten yleensä myös fleecevuorellinen kurapuku/takki+housut on toivottu päiväkodista loskakeleille. Monesti olen ostanut myös superlämpimän esim. untuvatakin koville pakkasille, käymme myös joka talvi Lapissa, jossa sitä todella tarvitaan yli 30 asteen pakkasilla. Eli kun on useampi vaatekerta, voi valita hiukan eri kokoja esim. siten, että lämpimin vaate voi olla isompaa kokoa ja perustoppatakki sopivampi. Sitten kauppatakki voi taas olla reilumpi, sen voi ottaa rymykäyttöön keväällä. Ostan suurimman osan vaatteista käytettynä, joten rahaa ei enempää mene kuin yhteen uuteen asuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pienelle vauvalle ei voikaan hankkia kovin reilua. Meillä mennään aina yhdellä setillä ja siksi Reiman vaatteet onkin hyviä kun ne kestää hyvin kulutusta ja on tähän saakka kestänyt usealle lapselle.

      Tuo 6cm ero on mulla taas merkittävä seikka, kun tiedän miten kovaa vauhtia nyt on kasvettu ja haluan ettei uusia vaatteita tarvita pitkin talvea, pääasia kuitenkin se ettei vaate ole nyt lokakuussakaan ihan liian iso :) pussottaa saa muttei liikaa.

      Poista
  4. Oikean koon valitseminen on kyllä tosi hankalaa, varsinkin kun ostan yleensä kirpparilta varastoon seuraavaa kylmää aikaa varten. Viime vuotiset välikausihaalarit onneksi käy vielä ainakin nyt syksyllä, kevääksi täytyykin etsiä jotain isompaa, mutta onneksi tässä on aikaa. :) Mä tykkään jotenkin haalareista enempi, onpahan ainakin yksi vaate vähemmän taisteltavana päälle aamukiukussa. :D
    Saatiin Reiman syystakki (vai vaan takki, kun on tosi ohut) pari vuotta sitten naapurilta, se on kokoa 90 ja menee vielä tuolle kun käyttää 100/104 kokoisia! :)

    VastaaPoista
  5. Minusta tuo 128 on ihan liian iso. Olisin valinnut 122cm koon. Liikkuminen on mukavampaa kun ei ole liikaa sitä hihaa ja lahjetta. Jos nyt vaikka mietin itselleni tuommoista määrää toppaa kasvunvaralla, niin eipä tekisi mieli kävellä saati leikkiä. Tosiaan puolessa vuodessa kasvu kovimpanakin kasvuvauhtina on n.5cm, eli kyllä samalla asulla pärjää koko talven, ellei saa vaatteita rikki. Reiman vaatteissa on huomioitu lapsen kasvu, eli pitäisi riittää kauden läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, arvelinkin että monista 128 on liian iso :) tässä kuitenkin mittailtiin ja jumpattiin takkien kanssa sen verran, että olen varma tuon olevan oikein hyvä. Kuitenkaan en sano, että kaikkien tulisi ottaa isompi koko vaan että se on meille hyvä. Lapsi kyllä pystyy liikkumaan takissa, ei huolta.

      Poista
    2. Juu, arvelinkin että monista 128 on liian iso :) tässä kuitenkin mittailtiin ja jumpattiin takkien kanssa sen verran, että olen varma tuon olevan oikein hyvä. Kuitenkaan en sano, että kaikkien tulisi ottaa isompi koko vaan että se on meille hyvä. Lapsi kyllä pystyy liikkumaan takissa, ei huolta.

      Poista
  6. Ei oo 128 liian iso. Kun talvella voi olla kerrospukeutumisen vuoksi vaatetta päällä aika paljon, niin olis tosi huonoa, jos päällystakki olis tiukka. Siinä olis selkä hiessä pitkin päivää.

    Eihän 5-vuotiaan voi odottaa liikkuvan hillitysti, vaan on päästävä hyppimään ja liikkumaan rempseesti. Siihen tarvitaan tarpeeks väljiä vaatteita.

    VastaaPoista
  7. Meillä kesti koko 128 aikanaan välikausivaatteissa neljä kautta, ennen kun siitä kasvettiin kokonaan ulos. Lapsi on ollut aina hoikka ja alunperin se setti (ei siis haalaria täälläkään) ostettiin pienellä kasvunvaralla. Taisi olla Lassieta, eli Reiman vaatetta sekin. Pointtina tällä kommentilla taisi olla se, että voi se tulla hitaamman kasvun kausikin jossain vaiheessa yllättämään! :D

    VastaaPoista
  8. Katselin eräässä lehdessä olleita lasten ulkovaatteiden mainoksia. Lapset oli puettu erilaisiin, lähinnä takki ja housut yhdistelmiin. Ja kaikki liian pieniin numeroihin!

    Selvästi näissä mainoksissa on kyse myynnin maksimoimisesta. Kun ostaa liian pienet ja ahtaat vaatteet, niin joutuu jo joulun jälkeen ostamaan alennusmyynnistä uudet.

    VastaaPoista
  9. Minunkin mielestä tuo 128 näyttää pikkasen liian isolta. Toisaalta 122 taas on aika lailla sopiva, ei ole kovin paljon kasvunvaraa. Olisin itse ehkä ottanut 122 housut ja 128 takin. :) Liian isoissa vaatteissa on sekin huono puoli, että pussittavat hihat ja lahkeet kuluvat herkästi. Reiman oma kokosuositus menee muistaakseni niin, että normaalivartaloiselle ja sopusuhtaiselle lapselle valitaan lapsen pituutta lähinnä oleva koko. Siinä pitäisi olla kasvunvaraa koko kauden ajaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, se on kyllä "liian iso" ja tosiaan ihan tarkoituksella :) tää on se kasvunvara mitä olen ennenkin ottanut - toissa vuonna 110cm oli myös hetken kiristetty lahkeista ja hihoista, mutta kesti hienosti myös kankaan puolesta koko talven.

      Ehkä mun silmä on tottunut muutenkin baggy-vaatteisiin, hengailin itse nimittäin tosi isoissa snoukkakuteissa lapsena ja nuorena :) ja siis liikuin paljon, ettei se reiluus onneksi liikkumista estä.

      Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images