lelut
Piraattituotteet eivät ole lasten juttu
9.8.16
Aloitetaan sillä, että ajatukset tämän bloggauksen takana ovat omiani eikä ole sidoksissa työpaikkaani, vaikka aihe päivätyötäni liippaakin. Ja sitten asiaan. Kun aloitin blogini, jo ensimmäiset postaukseni liittyivät turvallisiin lastentuotteisiin. Elettiin vuoden 2011 alkua, samoihin aikoihin tuttipulloissa kiellettiin Bisfenoli A:n käyttö koko EU:n alueella ja kiinnostus lastentuotteiden turvallisuutta kohtaan oli kova. Yli viisi ja puoli vuotisen blogihistoriani aikana olen esitellyt paljon perhe-elämän helpottajiksi tarkoitettuja tuotteita ja tutustunut samalla isoon määrän suomalaisia lastentarvikealan ammattilaisia, jotka tekevät työtään intohimosta, tunteja laskematta ja lapsen etu edellä. Tällä hetkellä toimin myös viestintäkoordinaattorina yhdessä näistä blogin kautta tutuksi tulleista yrityksistä.
Kun on elänyt jonkunlaisessa luonnonkumi/luomupuuvillakuplassa näinkin pitkään, sitä sortuu ajattelemaan, että lapsen suojaaminen ylimääräisiltä kemikaaleilta on itsestäänselvyys, ikäänkuin jokavanhemman velvollisuus. En tarkoita, että kaikkien tulisi pukeutua kalleimpaan ekopuuvillaan tai käyttää niitä trendikkäimpiä lasisia juomapulloja, vaan mielestäni tämän hetken vanhempien sivistys mitataan myös sillä, että ymmärtää suhtautua kemikaaleihin kriittisellä silmällä ja valita lapselleen vain turvalliseksi testattuja tuotteita.
Viime viikolla uskoni kemikaalitietoisuuteen sai kuitenkin kolauksen kun löysin facebookin kautta parikin eri keskustelua, jossa käsiteltiin Suomeen tilattuja ja jo Suomessa myytäviä lapsille suunnattuja piraattituotteita, joista kummastakaan ei löydy haitta-aineraportteja ja joiden mahdolliset vaaralliset kemikaalit kulkeutuvat vääjäämättä vauvan ja taaperon suuhun. Lähes kuusi vuotta turvallisista lastentarvikkeista bloganneena mutsina aihe jäi mietityttämään sen verran, että halusin tuoda piraattituotteiden riskit esille myös blogissani.
Olen tottakai myös oma lehmä ojassa kirjoittaessani aiheesta, sillä kuten sanottua, työni liittyy lastentarvikkeisiin. Suurin syyni tähän kirjoitukseen on puhtaasti lasten turvallisuus, joka riskeerataan joka suunnasta ostamalla piraattituotteita. Ja siksi en voi olla alleviivaamatta, että vaikka tuote näyttäisi samalta kuin alkuperäinen merkkituote, se ei ole sama tuote. Ei, vaikka valmistusmaakin olisi sama.
Kun vertaa alkuperäistä tuotetta ja piraattia, voi äkkiseltään tuntua hölmölle ostaa puolet kalliimpi merkkituote. Siksi onkin hyvä kerrata mitä tuotteelle on tapahtunut jo ennenkuin suomalainen kuluttaja osaa sitä edes kaivata.
-tuote on jonkun ihmisen suunnittelema ja vaatinut yleensä vuosien kehitystyön
-lastentarvikkeissa turvallisuuden virallinen testaaminen on yksi isoimmista, mutta myös arvokkaimmista työvaiheista
- tuote on lanseerattu ja sen esiin tuominen sekä jälleenmyyjille että kuluttajille on vaatinut työtä
-usein suomalainen maahantuoja on matkustanut esimerkiksi kansainvälisille messuille etsimään juuri suomalaisia vanhempia palvelevaa tuotetta
-maahantuonnista ja sen vaatimuksista on käyty keskustelua pitkään, jopa vuosia ennenkuin tuote pääsee suomalaisen maahantuojan valikoimiin
- suomalainen maahantuoja lanseeraa tuotteen Suomessa ja tekee ison pohjatyön, jotta kuluttaja kuulee tuotteesta
-suomalaiset jälleenmyyjät ottavat tuotteen valikoimiinsa
-kuluttaja löytää tuotteen
Piraattituotteen kohdalla reitti on tottakai lyhyempi: kehitystyötä ei tarvita, turvallisuusriskejä ei useimmiten kartoiteta ja tuotteen markkinoinnista on vastannut alkuperäisen tuotteen valmistaja ja maahantuoja. Kuluttajasuojaa ei kiinakopioilla ole, mutta pahimmassa tapauksessa huonolaatuinen piraattituote pilaa myös alkuperäisen tuotteen maineen. Mutta eipä sen väliä, Kiinassahan on jo siirrytty seuraavan trendituotteen halpakopioiden myymiseen.
Kun puhutaan perhearkea helpottavista tuotteista, on nykyään aika selvä juttu, että ne todellakin vain helpottavat elämää, eivät ole onnistuneen perhe-elämän edellytys. Vaikka markkinoilla olisi mitä uutta ja innovatiivista, todennäköisesti tulet toimeen myös ilman. Uusimpien trendijuttujen lisäksi myös vanhat tutut jutut toimivat hyvin, jokainen kauppa myy BPA-vapaita peruspuruleluja vitosella ja Ikea on täynnä turvallisia muutaman euron muoviastioita. Lapsen kannalta on huomattavasti tärkeämpää, että tuote on tutkitusti turvallinen kuin että se olisi huippuun asti suunniteltu tai kivan näköinen. Jos haluat panostaa suunnitteluun ja koet merkkituotteen olevan oiva apu perheeseenne, satsaa laatuun myös turvallisuusasioissa ja hanki aito.
Lisää lapsiperheen kemikaalikuormasta voit lukea esimerkiksi Anja Nystenin Kemikaalikimara Lapsiperheille-kirjasta.
Ja mikäli piratismi kiinnostaa, suosittelen lukemaan muutaman Ylen sivuille eilen tulleen artikkelin piratismista:
kuvat: Pixabay
6 kommenttia
Sama se myrkyllisten kemikaalien ongelma on lapsien ja aikuisten tuotteissa.
VastaaPoistaUudet vaatteet kannattaa aina pestä ennen käyttöä. Sitten, jos tuote vielä pesun jälkeen haisee jostain kohden, sitä ei oikeastaan kannattaisi käyttää.
Myös kirpputorilta ostetut vaatteet kannattaa pestä ennen käyttöä.
Värjätty rayon tai puuvilla voi sisältää mitä tahansa myrkkyjä. Väriaineista ei koskaan tiedä.
Tottakai on, mutta sulla on aika paljon enemmän tietoa vaatteesta jolla on vaikka ökötex standardi kuin tolla aliexpress-kamalla. Noihan myy tuotteet alkuperäisten tuotteiden tiedoilla ilman mitään virallista turvallisuustestausta.
PoistaEi niihin ilmoitettuihin testeihinkään kannata sokeasti luottaa.
PoistaJoku jo nyt myrkylliseksi tiedetty aine voi pysyä pitkään sallittujen listalla ennen kuin aina perässä laahaava lainsäädäntö kieltää aineen käytön.
Ja ihmiset ovat erilaisia sietämään kemikaaleja. Jotkut ovat herkkiä, jotkut ovat äärimmäisen herkkiä. Jotkut näyttävät sietävän kaikenlaista vuositolkulla.
Suomessa on kuitenkin maailmanlaajuisesti asiat tosi hyvin ja tuotteet turvallisimmasta päästä. On kuitenkin totta, että tiede tuo jatkuvasti uutta tietoa ja kaikkea ei voi heti bannata, eikä kaikki sovi kaikille muutenkaan. Allergiset reaktiot ovat vain yksi juttu, monet kemikaalithan ovat esim. Hormonitoimintaa häiritseviä, tällaista asiaa tuskin huomaa lapsesta heti.
PoistaOlen muuten samaa mieltä, että pelkkä bpa-vapaa teksti ei kerro mitään. Tosin viimeksi tänään sain ihan virallista ja luotettavaa tutkimustulosta työpaikkani tuotteisiin liittyen, joten vastuulliset yritykset jakavat sitä kyllä. Ja luotettavia tutkimuksia on.
Hei, minua jäi mietityttämään, Miksi poistit instagramiin laittamasi kuvan tähän aiheeseen liittyen? Eivätkö ne lelut olleetkaan piraatteja tai haitallisia? Itseäni kuva ainakin herätteli, sillä niin moni tuntuu myyvän itsetehtyjä silikonikoruja, jotka on tarkoitettu lapsille pureskeltaviksi. Mietinpähän vain, että millaista materiaalia näistä suurin osa on...
VastaaPoistaKyllä ne oli piraatteja. Poistin kuvan siksi, että se oli vain postausnosto ja haluan pitää feedini valokuvafeedinä. Ei siis mitään dramaattista syytä, nehän oli sophie la girafe kopioita mallin puolesta.
PoistaKommenttien valvonta päällä.