Uv-vaatteiden lyhyt oppimäärä

yhteistyössä Reima ja Suomen Blogimedia Muistuttelin hetki sitten aurinkovoiteiden tärkeydestä ja jatketaan auringolta suojautumis...


yhteistyössä Reima ja Suomen Blogimedia

Muistuttelin hetki sitten aurinkovoiteiden tärkeydestä ja jatketaan auringolta suojautumisesta vielä yhden postauksen verran. Sainkin jo kommenttiboksiini viestin, että paras tapa suojata iho uv-säteilyltä on käyttää hattua sekä suojaavia vaatteita ja se on totta! Kuten jo postasin, aurinkovoiteita käytetään yleensä ihan liian vähän, jotta ne muodostaisivat sen suojan, mitä purkki lupaa. Sen lisäksi aurinkovoiteen levitys sekä itselle että lapselle on vaikeaa. En minä ainakaan saa koskaan suojattua olkapäitäni tarpeeksi hyvin ja lapsihan ei pysy ollenkaan paikallaan, kun on rasvauksen aika. Muutenkaan aurinkovoiteet eivät koskaan suojaa 100% haitalliselta säteilyltä. 

Meillä on tähän kevääseen mennessä ollut yksi uv-uimapuku lapsella. Yksi. En vain jotenkin ole uskonut uv-vaatteiden tehoon ja olen luullut uv-suojan olevan jonkinlainen vaatteeseen spreiattu kalvo, joka poistuu ajan myötä. Koska olen tämän vuoden Reima ambassador, päätin ottaa selvää mitä uv-vaatteet oikeastaan ovat ja kuinka pitkään suoja pysyy vaatteessa.


Reimalla on kahdenlaisia uv-suojavaatteita, joissa toisissa suojaavuus perustuu niin tiheään kankaaseen, ettei säteily pääse iholle ja toisissa suojaavuus perustuu titaanioksidiin, siis samaan aineeseen, mihin esimerkiksi luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa. Tiheän kankaan edut ymmärrän, mutta titaanidioksidi vaatteessa on aina herättänyt epäilyksiä, sillä olen tosiaan luullut sen olevan jonkinlainen kankaanpinnoite, joka lähtee ajan myötä pois. Onneksi harhaluuloni tuli jo talvella puheeksi, sillä näin ei tosiaan ole, vaan Reiman vaatteissa titaanidioksidi on yksi kankaan raaka-aine ja kangas on kudottu titaanidioksidia sisältävästä langasta. Se siis on ja pysyy vaatteessa ja tekee saman mitä fysikaalinen aurinkosuoja: toimii heijasteena, jotta uv-säteet eivät läpäise kangasta ja ihoa, vaan kimpoavat pois lapsesta. Loistavaa!

Etsiessäni Reiman valikoimasta auringon haitoilta suojaavia testivaatteita Kaamokselle päätin valita kolme vähän eri tyyppistä vaatetta: paksuhkot pitkät shortsit, pitkähköt uimahousut, sekä ohuen ohuen takin. Auringolta suojaavaksi hatuksi valitsin pehmeän trikoolippiksen ihan siksi, ettei lierihatut ole kovin käytännöllisiä kypärän kanssa ja Kaamoshan on käytännössä jatkuvasti joko potkulaudan tai pyörän päällä. (kuvissa mukana myös huippuhieno rinkanpakkaamismanuaali t-paidan muodossa sekä lenkkarit, joiden nauhoja ei tarvitse sitoa)

Ensimmäiset reaktioni hankinnoista olivat vähän ristiriitaisia, sillä totta puhuakseni mun piti tehdä pieniä tyylikompromisseja löytääkseni toimivat vaatteet. Reiman uv-vaatteet ovat nimittäin pääsääntöisesti todella värikkäitä ja täysin eri tyylisiä, mitä normaalisti ostaisin. Mikähän siinä muuten on, että Reiman talvivaatteissa löytyy paljon yksinkertaisia unisex-malleja ja katutyyliä kun taas nämä uv-vaatteet ovat kuin trooppinen cocktail? No, vaatteet siis löytyivät ja kuten Instagramseuraajat ovat huomanneet, nämähän ovat olleet käytännössä aina päällä. Shortsit tosin eivät kasvunvarasta johtuen näytä shortseilta vaan lähinnä tavallisilta housuilta, mutta muuten kootkin meni nappiin. (tunnustus: kävin myöhemmin ostamassa toiset samanlaiset shortsit lyhyempänä, sillä ihastuin shortseihinkin tosi paljon)



Kuten aiemmin linkkaamassa aurinkovoidepostauksessa totesin, ihon suojaaminen uv-säteiltä on todella tärkeää, sillä uv-säteily on suurin syy melanooman eli ihosyövän puhkeamiseen. Kaikista tärkeintä on suojata alle 15-vuotiaat lapset, sillä lapsena ihon palaminen kasvattaa ihosyöpäriskiä entisestään. Ja pahin aika uv-säteilyn kannalta on kesäisi n. klo 11-15 eli juuri siihen parhaaseen leikkiaikaan! Pilvinen sääkään ei suojaa uv-säteilyltä, joten aurinkosuojat voiteista vaatteisiin ja varjoisiin leikkipaikkoihin kannattaa ottaa tavaksi. Voit myös tarkistaa kulloisenkin päivän uv-indeksin Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Kuten sivusto neuvoo, uv-indeksin ollessa 3 tai korkeampi, suojautuminen auringon uv-säteilyltä on tarpeen.


Ja koska olen tällainen kanaemo, loppuun haluan muistuttaa vielä erikseen sekä silmien suojaamisen tärkeydestä että nesteytyksestä hellesäällä. Kun nämä asiat on kunnossa, pihaleikit auringossa ovat turvallisia ja palamisen sekä lämpöhalvauksen riski pienenee paljon. Muista siis varjoiset paikat, suojavaatteet, suojavoiteet, juominen sekä silmien suojaaminen kesällä. Lapsen lisäksi myös itsesi kohdalla!

11 kommenttia

  1. Miten koko tuossa takissa? Onko kovin väljää/naftia? Hiukan houkuttaisi Jusulle hankkia sellainen, mikäli ei ole hiostava/tuulitakkimainen! Näytti sen verran kivalta teitin herran päällä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vastaa kokoaan. Kaamoksella on koko 122cm, vähän ehkä reilu vielä, mutta ei haittaa. Housuissa ostin 116cm housut uudet, kun nuo kuvassa näkyvät on aika pitkät, mutta kyllä hän näitäkin käyttää. Kahdet uv-housut onkin ihan hyvä määrä kesällä.

      Poista
  2. Kaikki tässä mainitut mallit taitavat loppua noin 160 cm:riin? Onko nuorisokokoja? Tai nuorille omia mallistoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reiman koot loppuvat kokoon 164cm valitettavasti. Tähän on varmaankin syynä se, että kokoja täytyy rajata ja Reima on lastenvaatemerkki.

      Poista
  3. Onneksi olen näin näppärän pieni, Reiman isoimmat koot taitaa mennä mullekin :D
    Miten tuo uv- takki, hengittääkö se?

    Ja tuo rinkanpakkaamispaita on aivan huippuhieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihreä takki ei siis ole saNut virallista uv-merkintää. Mielestäni se hengittää ihan hyvin.

      Poista
  4. Ikä ja kasvaminen ei aina kulje taulukkojen mukaan. Jotkut on aina pieniä, jotkut isoja ja pitkiä jo varhain.
    Ja, mikä se lapsikin nyt on? Virallisesti lapsi on alle 18-v. henkilö. Nuori jonkun verran virallista aikuisuutta nuorempi.

    Kokeilemalla sopivan vaatteen löytää.
    Mutta näistä Reiman vaatteista joukut sopis kyllä varmasti alaasteikäistä vanhemmillekin, niin että vaatteita mielellään käytettäisiin.

    Mutta onhan niitä sitten nuorten ja aikuisten mallistoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reimalla taitaa olla vähän sama juttu mikä Po.P:lla, että kun lapset ovat kasvaneet merkin mukana vauvasta, he eivät halua enää isompana käyttää merkkiä. Luulen, että myös rajausta on pitänyt tehdä ja Reima selkeästi profiloituu pienempiin lapsiin ja ala-aste ikäisiin.

      Poista
    2. Reimalla taitaa olla vähän sama juttu mikä Po.P:lla, että kun lapset ovat kasvaneet merkin mukana vauvasta, he eivät halua enää isompana käyttää merkkiä. Luulen, että myös rajausta on pitänyt tehdä ja Reima selkeästi profiloituu pienempiin lapsiin ja ala-aste ikäisiin.

      Poista
  5. Minä kaipaisin vielä perustelua siihen miksi tavallisissa vaatteissa täytyy olla uv-suoja? Kuinka paljon esim ihan tavallinen puuvillatrikoo päästää säteilyä iholle?

    VastaaPoista
  6. Lapsille kannataa antaa tilaa valita itse omien vaatteidensa värit. Reimalla on ihanan värikkäitä vaatteita, jotka ovat lasten mieleen. Valitettavasti useammat aikuiset pukevat lapsensa niihin väreihin, joita oma silmä miellyttää. Mutta antakaa lapsille värikkäitä vaatteita, näkyvät liikenteessäkin paremmin. Itse saan aina kommenttia miksi tytöilläni on niin kirkkaan pinkit vaatteet. Itse toki voisin pukea heidät esim. valkoiseen-tummansiniseen-beigeen-harmaaseen ja antaa heidän kulkea kävelevinä mallinukkeina, mutta annan kuitenkin lasten itse päättää värit.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images