kirjat
Onks noloo? Vuoden 2016 Kirjan ja ruusun päivän nimikkoteos on omistettu lapsille ja nuorille
19.4.16
yhteistyössä Kirjakauppaliitto
Ehkä olette jo kuulleet tämän viikon olevan Lukuviikko, viikko jonka aikana saa (ja ehkä pitääkin) puhua lukemisesta ja lempikirjoista. Tämän vuoden lukuviikon teema on monta tietä tarinaan ja ajattelin itsekin kirjoitella tällä viikolla vähän enemmän lukemisesta. Aloitetaan kuitenkin nurinkurisesti lukuviikon huipentavasta Kirjan ja ruusun päivästä, jota vietetään ensi lauantaina 23.4.
Kirjan ja ruusun päivä kannustaa ihmisiä käyttämään kirjakauppaa ja etsimään valikoimista juuri itselle sopivia, pitkäaikaisia ystäviä eli laadukkaita kirjoja. Päivä tunnetaan ehkä parhaiten siitä, että kirjakaupat ympäri Suomen jakavat yli 15 euron kirjaostoksen tehneille Kirjan ja ruusun päivän erikoisteoksen ilmaiseksi, eikä tätä erikoisteosta saa kuin yhden päivän ajan. Tämän vuoden erikoisteos on siinä mielessä todellakin erikoinen, että se on suunnattu lapsille ja nuorille! MAH-TA-VAA!
Tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivän nimikkoteos, Onks noloo?, on Ronja Salmen ja Jami Nurmisen yhteisteos ja sopii hyvin myös lukuviikon teemaan. Kyseessä on toki kirja, mutta tällä kirjalla on oma historiansa, sillä Ronja on ollut tekemässä aika monelle tuttua Ylen Onks noloo?-sarjaa, joka löytyy tälläkin hetkellä Yle Areenasta. Toivottavasti tässä olisi yksi niistä monista teistä tarinaan ja Onks noloo? -sarjan fanit löytäisivät myös tämän kirjan!
Tapasin Ronjan ja Jamin kuukausi takaperin hyvän ruuan ja kirjoista puhumisen merkeissä ja oletin, että saisin Kirjan ja ruusun päivän erikoisteoksen ennakkolukuun. Ja vielä mitä! Kirja on oikeasti niin salainen, ettei siitä anneta lukukappaleita kenellekään ennen virallista julkistuspäivää ja silloinkin sen saa vain tosiaan kirjaostoksia tekemällä. Viikonloppuna olin Lapsimessuilla juttelemassa Onks Noloo?- teemalla Ronjan houstaamassa keskustelussa ja pääsin jo lähietäisyydelle kirjasta, jota Ronja äidillisesti suojeli, ettei Kirjan ja ruusun päivän salaisuus vaan paljastuisi ennen aikoja. Sen verran kuitenkin sain kirjaa plarata, että huomasin tekstin olevan mukavan kookasta ja kuvitusta olevan paljon. Täydellinen kirja siis peruskoulun vasta aloittaneille!
Loppuun on pakko sanoa yksi kehitysehdotus yleisesti lasten ja nuortenkirjoihin liittyen. Olisi ihan mahtavaa, että tällaisten pidempien lastenkirjojen mukana tulisi automaattisesti koodi, jolla kirjan saisi ladata myös äänikirjana itselleen. Se palvelisi hyvin meitä ei vielä lukutaitoisten lasten vanhempia, joiden lapsilla on kuitenkin tosi kova lukemisvimma päällä. Esimerkiksi mulla on nykyään aina ääni käheänä kun joudun ja pääsen lukemaan pitkiä lastenkirjoja Kaamokselle. Uskon äänikirjojen olevan avuksi myös niille lapsille, joilta lukeminen ei vielä kovin jouhevasti suju. Kirjojen tarkoitushan ei ole pelkästään pitää lukutaitoa yllä, vaan antaa mahdollisuus uppoutua tarinaan ja päästä täysin toiseen maailman helposti. Ihan omastakin kokemuksesta tiedän äänikirjojen olevan välillä se paras tapa uppoutua tarinaan, ainakin väsyneenä.
Onks noloo?-teeman hengessä ajattelin tällä viikolla tehdä blogiin myös oman listaukseni noloista jutuista, joita mulle on äitiysaikana tapahtunut. Ja onko ne niin noloja sittenkään. Ainakin nallekarkin mallisten vitamiinien syöminen makean nälkään nolotti mua melko paljon sinä aamuna, kun lapsi vitamiiniensa perään kyseli.
2 kommenttia
Ronja musta aivan ihana. Mä fanitin sitä jo silloin Galaxin aikoina Ylellä. Aivan mahtava tyyppi ja loistava asenne.
VastaaPoistaHienoa, että lasten- ja nuortenkirjallisuus on tällä(kin) tavoin esillä! Ei oo noloo :)
VastaaPoistaKommenttien valvonta päällä.