aurinkolasit
lastenvaatteet
Miksi suojata lapsen silmät auringolta & hyvät aurinkolasit lapselle
29.3.16
Aurinkolasit on tärkeä, mutta myös hankala asuste pienelle lapselle. Yleensä ongelmana on se, ettei turvallisia ja päässä pysyviä laseja löydy, ei ainakaan hyvän näköisenä. Muistan jo odotusaikana kauhistelleeni, miten rumia lasten aurinkolasit voivatkaan olla, mutta onneksi juuri viisi vuotta sitten alkoi tulla markkinoille myös hyvännäköisiä ja turvallisia laseja.
Kaamoksella on ollut taaperoaikana kahdet aurinkolasit: pienemmät Babiatorsit sekä Ki ET LA:n Jokala-lasit. Näistä tein aikoinani ihan testipostauksenkin. Ki ET LA:n lasit pysyivät tuolloin kolme vuotta sitten paremmin päässä, mutta niiden miinukseksi koitui linssien huono pysyvyys kiinni kehyksissä ja jo kesän päätteeksi toinen linssi oli hukassa. Jatkoimme siis Babiatorseilla, jotka oli muuten tosi mainiot lasit, mutta eivät pysyneet hyvin päässä. Jotenkin niillä kuitenkin vielä viime kesänä mentiin.
Viime kesän lopulla ostin heräteostoksena Vansin kovaa muovia olevat aurinkolasit, mutta nämäkään eivät pysyneet hyvin päässä. Siksi viikolla lähdin ihan asiakseni ostamaan silikonista remmiä, joilla arskat saisi pysymään päässä. Kohtalokseni koitui lapsilisäpäivä ja hankin sekä silikoniremmin, että isommat Babiatorsin lasit Ipanaisesta. Remmi Vansin laseihin isän luo ja Babiatorsit mun luona käytettäväksi. Ja nämä isommat Babiatorsit sekä isompi lapsi onkin ollut tosi hyvä yhdistelmä, lasit pysyvät hyvin päässä ja näyttävätkin ihan kivalle! Luotan kyllä Babiatorsin laatuun ihan siksikin, että vaikka pienemmät lasit eivät ole olleet kovin paikallaan pysyvää laatua päässä ollessaan, on ne olleet leikeissä mukana kolme vuotta ja lelulaatikon alimmaisenakin pitäneet muotonsa ja linssit paikallaan. Ehkä näihin pienempiinkin olisi pitänyt hankkia jonkinlainen remmikiinnitys, eikä vain odotella paikallaan pysymisen ihmettä.
Loppuun faktapaketti. Kokemuksien lisäksi kokosin tähän postaukseen tietoa miksi ne aurinkolasit oikein ovat tärkeät lapselle. Tiedot on poimittu Yhteishyvästä ja Piilolinssioptikolta yhdistettynä vanhoihin tietoihini.
Lapsen silmät ovat herkät ja tutkimuksien mukaan pienen lapsen mykiöt läpäisevät jopa 95% auringonvalosta. Jatkuva altistuminen auringonvalolle on toki ikävä tunne lapselle muutenkin, mutta etenkin uv-säteilylle altistuminen voi aiheuttaa myöhemmin silmäongelmia kuten ennenaikaista harmaakaihia sekä mykiön samentumista. Uv-säteilylle altistumisen lapsena on todettu lisäävän silmäpohjan rappeuman todennäköisyyttä. Ongelmaa lisää se, ettei pieni lapsi osaa välttää suoraan aurinkoon katsomista.
On kuitenkin huomattava, että aurinkolaseja suositellaan käytettäväksi vain aurinkoisella säällä, sillä lapsen silmä tarvitsee valoa näön kehittymiseen. UV-säteilyä taas tulee myös pilvisellä säällä, joten silloin on hyvä pitää esimerkiksi lipallista hattua päässä. Pilvisellä säällä voi pitää myös vaaleampilinssisiä aurinkolaseja. Lapsen aurinkolasien on suojattava UVA- ja UVB-säteilyiltä sataprosenttisesti. CE-merkintä kertoo aurinkolasien täyttävän eurooppalaiset suojauskriteerit ja riittävästä suojasta kertoo merkinnät UV100% tai UV400.
Kannattaa myös huomata, että näin keväällä aurinko paistaa matalammalta ja etenkin lumella leikkiessä kannattaa olla tarkkana: lumi heijastaa UV-säteet hajanaisesti ja säteilyä saattaa tulla arvaamattomista kulmista, ei vain suoraa auringosta.
Babiatorseilla on muuten vuoden mittainen takuu, joka korvaa rikotut tai hukatut lasit. Pitääkin ottaa tälle illalle tavoitteeksi, että täytän lasien rekisteröitymisilmoituksen, että takuu tosiaan on voimassa jos laseille jotain käy.
1 kommenttia
Meillä hommattiin myös molemmille babiatorsit mutta pienemmällä ne jäävät jotenkin hassusti nenälle ja kaikenlisäksi hän sai niistä linssin irti.
VastaaPoistaOlin kyllä lukenut takuusta mutta unohtuipa ne rekisteröidä niin täytyy toivoa että linssi nyt pysyisi paikallaan
Kommenttien valvonta päällä.