MITÄ HALUAT TIETÄÄ LASTEN ULKOVAATTEISTA?
8.9.14Reima ja Bella-blogit kampanja
Yksi aikaisimmista muistikuvistani lapsuudesta on lumikinoksesta noin 3-vuotiaana. Muistan kuinka olin ihan litimärkä, mutta en halunnut lähteä sisälle, koska leikki oli kesken. 80-luvun alussa en taatusti ollut ainoa lapsi, joka möyri lumessa pylly märkänä, sillä 30 vuotta sitten toppa-asut olivat liian usein kirjaimellisesti toppa-asuja, vanulla topattuja vaatteita ilman vedenpitävyyttä. Meillä oli vielä sopivasti suvussa vanhempia serkuksia, joilta perittiin 70-luvun lopun ulkoiluvaatteita. Muistan kuinka serkkupojalta peritty ruskea Oulun Kärppien toppatakki itketti, enkä olisi halunnut laittaa sitä päälleni ollenkaan. Housut kuitenkin olivat enstexiä, ja ne olivat ihan mullistavat nailonpinnan takia. Eivät ne vedenpitävät tosiaankaan olleet, mutta vettä hylkivät kuitenkin. Muistikuvieni mukaan kostea pylly oli silti enemmän sääntö kuin poikkeus.
Muistan halunneeni pikkutyttönä söpöä kettuhattua, missä korvista kohdalta olisi roikkuneet ketunkäpälät. Nyt naurattaa koko ajatus, mutta silloin itketti kun sainkin vain hirvittävän 16 vuotta vanhemman serkkutytön vanhan karvalakin, mallia mielensäpahoittaja. Mulla ei siis ole kovinkaan ruusuiset muistot 80-luvun ulkovaatteista. Ne olivat pääsääntöisesti aina jonkun serkun vanhat ja susirumat, koska maallahan ei vaatteilla koreiltu.
Esikoulu- ja ala-asteikäisenä tulivat neonvärit ja tupsuhatut, jossa tupsu oli isompi kuin pää. Tässäkin asiassa meillä mentiin halvimman kautta ja käytimme paikallisen säästöpankin mainostupsupipoja, joita kaverin äiti diilasi koko kulmakunnalle. Toppapuvuissa sen sijaan ei enää säästelty, vaan Oulusta haettiin ulkoilupuku, missä oli neonvärisiä yksityiskohtia. Muistan pitäneeni toppahousuja ala-asteella sisälläkin, älkää kysykö miksi. Niin kai oli tapana silloin. Vähän myöhemmin opettelin laskettelemaan Tahkovuorella vaaleanpunaisessa toppahaalarissa ja siitä pari vuotta myöhemmin laskin Ukkohallan rinteissä entistä teknisemmässä asussa, värilliset koristeviivat poskissa. Ja tuohon aikaanhan cooliuden huipentuma taisi olla hiihtokeskuksen jojo "unohtuneena" haalarin vetoketjuun :D
Että turha edes sanoa, etteikö vaatteilla olisi ollut merkitystä jo silloin. Muistan ruskean kärppätakin kauheuden ja muistan myös sen ostoskerran, kun sain ensimmäisen kerran valita haluamani talvivaatteet. Koska olin itsekin n. 3-vuotias tiedostaessani jonkun vaatteen olevan kiva ja toisen tyhmä, annan Kaamoksen valita aika vapaasti itse mitä milloinkin pukee päälle, kunhan se on säähän sopivaa. Tämän talven ulkovaatteita miettiessäkin kysyin väritoiveita, vaikka muuten mun on tietenkin itse päätettävä mennäänkö haalarilla vai 2-osaisella puvulla ja onko kaikki saumat teipattu vai vain osa.
Ulkovaatteiden vertailu on ainakin itselleni hankalaa, mutta toivottavasti siihen tulee pian helpotusta, Olemme nimittäin tekemässä 70 vuotta tänä vuonna täyttävän Reiman ja muutaman Bellan bloggaajan kanssa videoprojektia, minkä olisi tarkoitus tulla ulos lokakuussa useampiosaisena sarjana, lähinnä Reiman Facebookin kautta. Ajatuksena on, että käymme kerrankin kunnolla läpi ulkovaatefaktaa ja kyselemme tyhmiäkin Reiman edustajalta, jotta saadaan selvyys mitä talvivaatetta hankkiessa kannattaa ottaa huomioon ja mistä kannattaa maksaa, mikä taas ei perus-päiväkotiarjessa ole niin tärkeää.
Projekti on itseäni kiinnostava, koska en tiedä vesipilareista, teipatuista saumoista ja sen sellaisesta paljoakaan. Sen sijaan muistan kyllä tunteen kosteasta pyllystä, litimäristä nahkakintaista ja piposta, jonka tupsua oli hankala kannatella. Haluan tietenkin, että lapsi pysyy lämpimänä ja kuivana, mutta en halua varustella 3-vuotiasta kaikenvaralta miljoonalla vesipilarilla ja "turhilla" teippauksilla. Siksi viime talvena testattiinkin Reimalta untuvatakkia, joka oli vettähylkivä ja vain muutamalla teippauksella, se toimi oikein hyvin, vaikka ei ollut se teknisin valinta. Milloin kaikki saumat kannattaa olla teipattu? Onko haalari aina taaperolle parempi kuin 2-osainen puku? Tarviiko vauva vedenpitävyyttä toppapukuun ollenkaan? Mitä se vesipilari edes tarkoittaa?
Kysymyksiä Reiman edustajalle riittäisi omastakin takaa paljon, mutta nyt olisi myös teillä hyvä sauma kysellä talvivaatteista, niiden tekniikasta ja vaikkapa niiden tuotannosta noin ylipäätään. Itseäni kiinnostaa tuo tuotantopuoli ja siitä on muutama kyssäri tulossakin, mutta olisiko teillä lisäkysymyksiä liittyen Reiman ulkovaatteisiin ja tietenkin talvivaatteiden valintaan? Reimaa tietenkin kiinnostaa ylipäätään millaisia ominaisuuksia haluatte lasten talvivaatteisiin ja itseäni kiinnostaa mikä on talvivaatteen hinnan kipukynnys. Tällaiset tiedot auttavat merkkiä aina eteenpäin suunnittelemaan seuraaviksi sesongeiksi entistä enemmän kuluttajaa huomioivaa mallistoa. Kysymyksiä voi laittaa ihan normaalisti kommenttiboksiini, valitsen niistä sitten osan mukaan videoproggikseen!
Katsoitteko muuten jo 70-vuotis juhlamalliston tuotteet läpi? Aivan ihania, yksinkertaisia, värikkäitä ja nostalgisia haalareita ja pukuja. Jos vaatevalinta olisi vain minusta kiinni, olisi Kaamos ensi talven keltaisessa takissa ja punaisissa housuissa. Mutta kuten sanottu, annan lapsen myös itse osallistua vaatteiden hankintaan ja karvakaulus oli niin suuri haave, että se oli saatava. Palataan talvivaatteisiin kuitenkin hieman myöhemmin! Jos teillä muuten on vanhoja kuvia, missä vilahtaa vanhaa Reimaa, kannattaa osallistua 70v kilpailuun täällä!
nostalgiakuvat Reiman Pinterest, muut Reima 70v juhlamallisto
Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.
25 kommenttia
Ajankohtainen aihe meidän perheessä, 2 tyttöä puettavana (kaksoset 3v). Kiinnostaa eniten teippaus eli pitääkö kaikki saumat olla teipattu että vaate on vedenkestävä. Paljonko kasvunvaraa 3 v tarvitsee pukuun, nyt käytössä 98cm, onko se hyvä koko myös talvivaatteessa vai 104? Onko Reiman vaatteet reilun kokoisia?
VastaaPoistaOstin viikonloppuna ihan extempore tytölle Reiman talvihaalarin. Ihana pinkki väri, yksinkertainen ulkonäkö ja puvun hyvät mittasuhteet vakuuttivat minut (haalareissa rodiniuskollisen!) ensinäkemältä, vaikka en ollut haalaria edes ostamassa :). Nyt kuitenkin mietityttää, että tulikohan tehtyä hyvä ostos - onko haalari oikeasti lämmin jne. Kun näistä "uudemmista" Reimoista vielä kauheasti kokemusta muillakaan ole jakaa! Eli kysäsenpä siis, että tarkeneeko haalarilla myös pohjois-Suomen talvessa ;)?
VastaaPoistaPakko vielä mainita, että suht edullinen hinta, 109€, vaikutti myös ostopäätökseen, eli kipurajaa en osaa sanoa, mutta kyllä tämmöinen edullisempi hinta ainakin opiskelvaa äitiä miellyttää :).
Olen jo pitkään miettinyt, miten vesipilariarvo vaikuttaa vaatteen hengittävyyteen. Onko paremmin vettä pitävä vaate automaattisesti huonommin hengittävä vai onko mahdollista saada molemmat ominaisuudet hyviksi yhtä aikaa?
VastaaPoistaIhania nuo ulkoiluvaatemuistot, tuli ihan lapsuus mieleen! Minulla oli, lama-ajan lapsena, äidin itse ompelema persikan värinen toppahaalari hopeisilla tehosteilla joka oli tosi hieno. Äiti teki meille lapsille myös toppatakit joihin hän ompeli turkisreunat huppuihin jostain vanhoista perintöturkiksista.
Hei, meillä oli viime talvena Reiman untsikka+ reimatec-housut ja lopputalvesta Mini Rodinin haalari (kun K kasvoi noista Reiman ulkovaatteista ohi). Mun on pakko antaa kaikki pisteet Reimalle ihan henk.koht. käytössä, sillä ulkoilun jälkeen Reimat oli aina pyyhkimällä kuivat kun taas Rodini jotenkin imi(?!) sen lumen itseensä ja oli raskaampi. Olisin ostanut silloin kevättalvellakin Reiman, mutta koot oli jo loppu niistä malleista joita etsin.
VastaaPoistaPaha mennä sanomaan tarkenemisesta Pohjoisessa, kun ollaan oltu viime talvi Etelä-Suomessa mutta kyllä noilla kaikilla tarkeni tosi hyvin, niin Reimalla kuin Mini Rodinillakin. Ja nyt Reimat menee jo toiselle käyttäjälle tänä vuonna, eli hyvin kesti. Koot noissa uusissa ainakin viime talvena oli normaalit, ei siis reilunkokoiset kuten ennen Reimalla taisi olla.
Itseäni vähän jännittää miten tulevan takkimme vaalea väri soveltuu Helsingin talveen. Tosin on meillä ollut vaaleahkon sininenkin Reiman vk-takki, mistä juuri sain monta päivää vanhat mustikatkin pois, eli toivon mukaan hyvä takki+housut yhdistelmä tulossa. (Koska MR haalari mahtuu edelleen)
Moi! Omakohtaisesti viime vuoden talvivaatteet lapsella testanneena noi koot on hyvin paikkaansapitäviä. Eli ei paljon kasvunvaraa, sanoisin että jos lapsi on nyt 98, ota 104! Ja ainahan ne voi vaihtaa pienempään :)
VastaaPoistaMua kans kiinnostaa tuo teippaus. Että tarviiko ihan normaalisti pari kertaa päivässä ulkoileva lapsi ihan joka sauman teippausta.
Oon miettinyt ihan samaa. Mutta en ole ihan perillä miten tuo vesipilaariarvo edes lasketaan tai mitä se edellyttää. Olisi myös hauska tietää missä menee sellainen "hifistelyraja" että onko esim 10 000 vesipilaaria jo ihan turha määrä normilapselle.
VastaaPoistaItsekin lama-ajan eläneenä muistan kyllä itse tehdyt vaatteet hyvin. Mutta talvivaatteita meillä ei tainnut silti olla itsetehtynä paljoakaan, vaan niihin satsattiin noina lamavuosinakin. Vain silloin ihan pienenä oli noita serkkujen vanhoja kärppätakkeja ja muita. Myöhemmin sain kyllä inkakuosisen villakangastakin jonka äiti ompeli.
Kiinnostaisi tietää, miten vaatteen peseminen vaikuttaa vesipilariin. Heikkeneekö automaattisesti jokaisen pesun yhteydessä?
VastaaPoistaAivan ihana postaus ja aikamatka lapsuuteen, kiitos! Sen lisäksi, että oli litimärkä vyötäröstä alaspäin, märällä kintaalla lappoi lunta suuhun (tai istui siellä hangessa suu auki taivasta kohti ja yritti saada isoja lumihiutaleita suuhunsa) ja pää ei edes pysynyt suorassa sen valtavan tupsun takia, jos tupsu notkahti vasemmalle, niin teki pääkin:) Oi aikoja, ihanaa, kun vaatteet ovat "hieman" kehittyneet.
VastaaPoistaHaluaisin jonkun kertovan, paljonko tuo ipana tarvitsee vaatetta päälleen pihalle! Tulee käytyä hävettävän vähän pihalla, kun en vain osaa pukea tuota. :(
VastaaPoistaAah, neonvärit <3 ;) No joo, meillä ei ollut Reimaa skidinä, vaan pohjoiskarjalan ihanuutta Sastaa (en tiedä tekeekö muuta kuin erävaatetta nykyään, mutta 80-90-luvuilla käytiin sukulaisreissulla niiden tehtaanmyymälässä aina). Niin ja onpa mulla ja sisaruksilla ollut myös ompelijalla teetetyt toppahaalarit (aika huisia ja ei todellakaan ollut vedenpitävää ne).
VastaaPoistaOmat lapsen (2,5v.) kohdalla kipuraja näyttä olevan noin 85 euroa (toppahaalarista), koska sen verran olen suostunut maksamaan Ticketin topasta (kun oli "pakko saada"). Mutta noin muuten meidän Ticketit ja Reimat (vk/talvi) ovat kotiutuneet 30-60 eurolla (pääosin uutena, mutta alkutalven rymyhaalarin hankin käytettynä, sellainen jo vähän ohentunut toppahaalari jonka kunnolla ei ole väliä eikä täydellä vedenpitävyydelläkään kun pk:ssa laitetaan kurikset joka tapauksessa). Niin tarjoushaukka siis (paras saavutukseni on Reimatec vk-haalari 75% alessa ja eteenpäin myytynä sain siitä enemmän kuin maksoin). En ole jaksanut vesipilareihin perehtyä, mutta jokainen meillä ollut vedenpitäväksi mainostettu (käytetty tai uusi) haalari on vettä pitänyt, rukkaset taas tuntuvat kastuvan oli mikä oli (parhaina kuitenkin Reimatec versiot).
Ah ja se mitä toivoisin Reimalta (ja muiltakin valmistajilta) ois vaatteiden mittoja nettiin. Siis nämä perinteiset niska-haara, hihan- ja lahkeen pituus. Mitoitus vaihtelee samankin merkin sisällä niin valtavasti (eri vuodet, onko vauva-, taapero- ja isompien malli jne, niin sovittamatta on mälsää ostaa). Meillä on kaapissa vanhemman vuosikerran uusi Reimatec-haalari odottamassa koossa 98cm ja se on paljon isompi kuin uudemman vuosikerran 98cm haalari (vaikka malli lienee periaattessa about sama).
Juuri tätä minäkin haluaisin tietää! Kuinka paljon vesipilaria tarvitsee? Riittääkö esim.3000-5000 jos lapsi nyt ei istu 2h putkeen suorastaan lätäkössä?
VastaaPoistaJa nuo lapsuusmuistot :D Ihan on samoja :)
Meillä Rovaniemellä Reiman haalari tarvii ainakin villa/fleecehaalarin alle, mutta niin nuo tarvii kyllä muutkin merkit pahimmilla pakkasilla :)
VastaaPoistaJa meilläkin on kyllä aina Kainon villahaalari talvella alla, ihan minkä tahansa merkin kera.
VastaaPoistaTuotanto-olosuhteista ja vaatteiden kemikaalikuormasta olisi kuva saada lisää tietoa. Kun lapsi saattaa imeä niitä kinttaitaan jne... Ja reiman vaatteet oli tapetilla tuotanto-olosuhteiden takia eli kuinka ekologisia ja eettisiä ulkovaatteet ovat?
VastaaPoistaSamoin meillä villaa alla haalarin kuin haalarin kanssa, mutta tokihan niissä silti on eroja. Mutta nyt kokeillaan Reimaa ja muutaman kuukauden päästä ollaan sitten viisaampia. Onneksi tyttö jo touhuilee niin kovasti eikä vain tökötä tumput suorina - liikkeessä ei ainakaan niin helposti tule kylmä :).
VastaaPoistaJa Elsa, pakko vielä sanoa sulle, että oot ihan huippu, kun vastaat aina niin nopsaa ja kattavasti! Tietää oikein odottaa, että kohta se jo vastaa ja tulee kiva mieli, kun juttua on useampi rivi. Kiitos siis ja jatka samaan malliin :)!
Hei Juuli, mulla on edelleenkin vastaamatta sulle miksi Mainiolta ei ollut kaikkia vaatteita siinä ekassa erässä :D Ne ei yksinkertaisesti ehtinyt tulla Suomeen ajoissa, mutta pitäisi olla ensi viikolla siellä kaupassa. Jos muistan niin vinkkaan sulle sitten.
VastaaPoistaVastaaminen johtuu ihan siitä, että mua yleensä kiinnostaa nää aiheet itseäni paljon. Ja kun itse on Limingasta kotoisin, tiedän kyllä et Helsingin ja Oulunseudun talvilla on usein iso ero! Luulen silti että tulette oikein hyvin toimeen haalareilla :)
Kiitos tästä postauksesta :) hyvä aihe! Ja noi lapsuusmuistelot aiheutti melkein kylmiä väreitä. Itse muistan lassien haalarit 90-alusta. Ja haskat taisi olla hyvinkin samannäköiset mitä elsa pitkäset nykyään (vai peräti sama merkki?!). Ja nimenomaan noi kamat ei pitäneet vettä, vaan aina jossain vaiheessa oli kädet ja lahkeet/pylly märkänä.
VastaaPoistaToi lapsuuskokemus on vaikuttanut muhun niin paljon, että vieläkin inhoan kaikkea lassie-merkkistä. Sitä ei tähän taloon osteta.Ja omien lasten kohdalla ulkovaatevillitys on vähän karannut käsistä. Täksikin talveksi taaperolle on kaksi vedenpitävää haalaria(molo kids ja ticket) ja esikoiselle ticketin haalari ja vielä vedenpitävä takki&housu yhdistelmä villervallalta. Meillä ei ulkovaatteissa säästetä. ;)
90-luvun alusta siis..
VastaaPoistaHyvä! Kysytään tää!
VastaaPoistaJuu, ihan noi samat muistikuvat mulla! Ihan hyvä että nykyään on ihan vedenpitäviä vaatteita ja pipoissakin tupsut suht. mukavan kokoisia
VastaaPoistaNo jos tällainen nopea vertaistuellinen neuvo, niin kyllä sen yleensä huomaa kun on liikaa päällä :) Villasukat talvella kenkiin ja villahaalari topan alle. kypärälakki on hyvä pienellä. Kurahousuja ei useimmiten tarvi jos on hyvä kuori toppapuvussa.
VastaaPoistaVälitetään tietoa eteenpäin noiden cm kokojen ilmoittamisesta. Mullakin oli ennen n.80 euroa kipuraja, mutta jo pelkästään jälleenmyyntihinnan takia satsaan nykyisin merkkivaatteisiin. Nettikirppareilla ei oikein ketjutuotteet mene eteenpäin, joten sekin on arvo sinäänsä että vaate ei jää meille vaan saa seuraavan käyttäjän helposti.
VastaaPoistaNämä on juuri omiakin kysymyksiä. oon ottanut jonkun verran jo etukäteen selvää asiasta ja haluan kuulla lisää. Noita Reiman ulkovaatteita ei tehdä bangladeshissa, mistä se Tuttakohu tuli, mutta ei ne tietenkään made in Finlandkaan ole. Se mitä haluaisin itse tietää on paljonko perus lastenhaalari maksaisi, jos se tehtäisiin alusta loppuun Suomessa.
VastaaPoistaMulle ei Lassie ole tuttu merkki ollenkaan. Mutta ymmärrän hyvin sen ikävän fiiliksen mikä voi jäädä huonoista talvikamoista. Meillä on tuo tässäkin ketjussa mainittu Mini Rodinin haalari viime talvelta ja sit 2-osainen setti tulee Reimalta. Molo ja Ticketkin on ollut joskus käytössä, samoin KappAhl.
VastaaPoistaReimaa on tainnut olla eniten kun laskee vk-vaatteetkin mukaan ja yksi pinnallinen mutta tärkeähkö puoli on Reimalla se, että valikoimaa on tosi paljon ja malleista löytää taatusti sen sen hetkiseen tarpeeseen sopivimman. Esim nyt kun päätin hankkia 2-osaisen puvun, oli takkeja ihan laidasta laitaan mistä valita, K halusi karvakauluksen ja niitäkin oli useita erilaisia.
No sen kysymyksen olin jo itsekin unohtunut :D.
VastaaPoistaMutta kiitos vastauksesta :).
Kommenttien valvonta päällä.