KORKEASAARESSA!
29.7.14Meillä kävi eilen hyvä tuuri, kun saimme Viilankantoluvan Petralta kutsun lähteä Korkeasaareen hänen perheensä kanssa. Koska meidän piti Petran kanssa nähdä enivei yhden blogijutun tiimoilta, yhdistimme huvin ja huvin ja painuimme eka Korkeasaareen ja siitä lopuksi vielä Bellan officelle. Mutta keskitytään tuohon Korkeasaareen muutaman kuvan verran. Muutaman, sillä tällaisilla helteillä monet eläimet olivat kotikoloissaan piiloutuneena helteiltä ja esimerkiksi kissaeläimet jäivät muutamaa poikkeusta lukuunottamatta näkemättä. Buu, mutta onneksi kissavajarit voi sitten täyttää Kissojen yönä :)
Eläimet ovat aina elämys ja niiden elämää katselisi mielellään pitkään. Silti joku tuossa eläintarha-elämässä mietityttää, sillä eihän eläimet ole mitään näyttelyesineitä kuten emme me ihmisetkään. Monet kehuivat Berliinin eläintarhaa ja olisin kyllä oikeastaan halunnutkin nähdä eksoottisia eläimiä pitkästä aikaa ihan silmästä silmään, mutta jätimme sitten kuitenkin menemättä. Tämä on juuri niitä ristiriitaisuuksia, mitä vanhempana monesti kokee. Olisi mukava näyttää lapselle kaikki maailman eläimet, mutta villieläimien asuttaminen rajatussa aitauksessa on kuitenkin niin väärin. Sitten kuitenkin, kun ne jo valmiiksi ovat eläintarhassa, eikä meidän käymättömyys niitä vapaaksi saa, miettii, että samahan se on. Eläimet ovat kuitenkin niin suuri ihastelun aihe lapselle ja itsellekin...
Olisikin kiinnostavaa joskus päästä katsomaan eläintarhan arkea ja sitä, miten näitä eläimiä hoidetaan ja kuinka (toivottavasti) hyvää huolta niistä pidetään. Ruokintanäytökset kun eivät anna kokonaiskuvaa siitä, miten esimerkiksi viidakon kuningas viettää elämäänsä kun savannin tilalla onkin suomalaista luntoa, aidattuna. Ja haluaisin tietää miten nuo lämpimien alueiden eläimet oikein pärjäävät Suomen talvessa, köpötteleekö leijona lumessa ja ja missä kamelit nukkuvat talvisin?
Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.
6 kommenttia
Oliko muuten eläimet miten virkeitä näillä keleillä?
VastaaPoistaNo kaikki vaan makas paikallaan, ei kyllä ollut virkeydestä puhetta kuin näillä kavereilla.... http://instagram.com/p/rABWaiG5pR/?modal=true
VastaaPoistaItse olen myöntynyt Korkeasaaren kohdalla, mutta esim. Barcelonan eläintarha oli ihan kammottava. Joo, kyllähän ne eläimet näkyy kun ovat avoimissa aitauksissa, jotka ovat postimerkin kokoiset. Korkeasaaressa monista eläimistä ei näy vilaustakaan, mutta tavallaan koen sen positiiviseksi asiaksi.
VastaaPoistaJa delfinaariossa ei käyty Särkänniemen reissulla, ilmoitin miehelle etukäteen että en tule, mutta en kiellä lapsia ja miestä menemästä jos lapset hirveästi haluaa. Mutta eivät tainneet huomata koko delfinaarion olemassaoloa.
No eläintarhoillahan (ei varmaan kaikilla) on luonnonsuojelu ja erityisesti luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen homman punainen lanka. Korkeasaarikin on mukana vaikka miten monen eläinlajin suojelussa. Lisäksi tutustuttamalla ihmiset luontoon ja eläimiin, eläintarhoissa kävijät kiinnostuvat eläimistä ja luonnosta ylipäätään ja siten omalta osaltaan edesauttavat luonnonsuojelua. Kyllä on vaan eläintarhoilla tärkeä tehtävä!
VastaaPoistaMulla on jokin muistikuva, että Korkeasaaresta on tehty dokumenttisarja..oisko ollut joskus 2009-2010...? Nimenomaan muistaakseni just siitä "kulissien takaa" :D
VastaaPoistaOlen ollut Korkeasaaressa kesätöissä kahvilapuolella, ja meille vedettiin aikoinaan hyvinkin kattava briiffi Korkeasaaresta ja sen eläimistä eläintenhoitajien toimesta. Muistelisin näin: Korkeasaaren kissapedot ovat pohjoisen pallonpuoliskon lajeja, eivät siis Afrikan leijonia ja tiikereitä. Tästä syystä ne myös ovat virkeimmillään viileillä keleillä, kun taas kesällä ne makaavat piilossa vilvoittelemassa. Ymmärtääkseni Korkeasaaressa pyritään tarjoamaan eläimille mahdollisimman luonnolliset olot, joka väistämättä johtaa siihen, että niille on tarjolla piilopaikkoja, joihin asiakkaat eivät näe. Puhetta taisi olla myös siitä, että Korkeasaaressa hoitajat eivät ikinä koske eläimiin muissa kuin lääkintä/hoitotarpeissa. Toisin sanoen eläimet eivät totu (eikä niitä totuteta!) ihmisiin ja ne säilyttävät "villiytensä" myös niiltä osin. Tietystikään mikään ihmisen luoma tila ei voi lähellekään korvata villiä luontoa, mutta tällä tavalla saadaan säilymään todella uhanalaisia lajeja ja kantoja vahvistettua.
VastaaPoistaKommenttien valvonta päällä.