PIETARI KUTSUU
12.3.13Muutamassa sivulauseessa olenkin maininnut, että maaliskuu on myös matkakuu, niin haastavaa kuin se selkävaivan kanssa onkin. Yhden reissun peruin, mutta kaksi on jäljellä. Onneksi pahin iskiaskipu on kai jo selätetty (koputtaa puuta) ja kun matkakumppaneina on ymmärtäväisiä äiti-ihmisiä, luulen että selviämme lapsen kanssa ihan hyvin. Kumpikin matkoista on lyhyitä laivareissuja, toinen Pietariin ja toinen Tukholmaan ja kummassakin on mahdollisuus jäädä hädän hetkellä hengailemaan myös päiväksi paattiin, jos ei olo ole kaupunkireissulle sopiva. Toivon, että pääsen kuitenkin maihin, sillä etenkin ennenkokematon Pietari kyllä kiinnostaa ja on varmasti erilainen elämys, mitä tuttu Tukholma.
Pietariin lähdemme viikon sisään yhdessä Annin ja hänen vauvansa kanssa. Anni oli bongannut jostakin nettidiilistä edukkaan 4 hengen risteilyyn Pietariin, mihin sisältyi myös kiertoajelu. Se kuulosti kivalta kevätreissulta, etten voinut kieltäytyä ehdotuksesta, varsinkin kun risteilyille ei tarvi hankkia viisumia. Suunnitelmissa on todella rentoa oleilua laivalla, juoruilua ja syömistä. Eikä Pietarin päiväksi ole suunnitelmissa sen enempää, aluksi tarkoitus oli sisällyttää yksi kulttuurikohde ja yksi ravintola päivään. Nyt kun kaikki on kiinni mun kropan voinnista, saattaa ohjelma toki muuttua, mutta toivon kyllä pääseväni jonnekin Pietarin kulttuurikohteeseen edelleen.
Kuten sanottu, Pietari on itselleni vieras paikka, joten osaatteko suositella jotakin keskustassa olevaa museota / galleriaa /ravintolaa tai jotain muuta lapsiystävällistä kohdetta? Millaisia tuliaisia Pietarista kannattaa etsiä ja jos muitakin Pietarijuttuja tulee mieleen, kertokaahan! Tässä alkaa ihan innostua, kun kuvia sipulikirjoista katselee! Toivon mukaan pääsemme kaupunkiin asti, mutta kyllä se laivahengailukin hyvässä seurassa kotona kökkimisen voittaa :)
Kuva: http://st-petersburg-tours.ru
9 kommenttia
Pietari on ihana, olen ollut siellä jotakuinkin päivän. Eremitaasi on hieno, mutta ei ehkä laajuudessaan selkävaivaisen paratiisi. Siellä tulee myös kultapöhnä - se tila kun on vaan liikaa kaikkea kullattua ympärillä. Tonne verikirkkoon asti en päässyt, mut tahtoisin kyllä!
VastaaPoistaPäivässä ei paljon ehdi, sillä kaupunki on ISO. Ihan Pietarin metro ja sen rappuset ovat näkemisen arvoinen paikka. Nevskiltä löytyy kaikki, jos vaan haluaa pikasilauksen. Lasten kanssa ehkä skippaisin kaikki "nähtävyydet" ja menisin vaikka johonkin nukketeatteriin, ne ovat lavasteineen upeita! Muuten minulle Pietari on enemmän niitä pikkukatuja, puistoja, "ruokakauppoja" kotsa hattuisine myyjineen... Suolakurkkuja ainakin kannattaa ostaa ja leivoksia :) Hyvää Seljankaa ja borssia saa lähes joka kuppilasta. Pukeutukaa lämpimästi, Pietarissa tullee aina ;)
VastaaPoistaMusta tuntuu ettei mikään oo nyt mun paratiisi, mut pääasia et näkee vaikka bussista muutaman sipulikirkon :)
VastaaPoistaKyllä, se on iso. Ja nyt onneksi onkin sellainen turistimeininki, et kuhan menee ja katsoo paikan ees hieman. Päivän reissut on hyviä tsekata oisko kaupungissa potentiaalia pidemmälle matkalle. Ja tahdon kyllä Borch keittoa, mmmm!
VastaaPoistaPietarissa on tosi hyvää ruokaa! Vietin siellä kolme päivää jokunen vuosi sitten ja syötiin navat paukkuen. En harmikseni muista enää ravintoloiden nimiä vaikka ruoista kuvat on edelleen tallessa :)
VastaaPoistaBorschkeitto, liharuoat ja sushi jäivät parhaiten mieleen.
Ihanaa reissua!
Ihan kaikki Pietarissa on näkemisen arvoista. En osaa sen kummemin suositella, mulle kun riitti usein vain kävely suurkaupungin kaduilla.
VastaaPoistaKiitos, kyllä siitä ihana reissu tulee :) Borshia on pakko saada, nam!
VastaaPoistaJa sit voi aina mennä uudelleen jos (ja kun) tuntuu ettei yksi päivä riitä mihinkään.
VastaaPoistaYritän kovasti miettiä, mihin olisin Pietarissa asuessani vienyt muutaman tunnin reissulle tulevan selkävaivaisen vieraan... :)
VastaaPoistaKaupunki on iso ja etäisyydet keskustassakin on pitkiä (esim. metropysäkkien väli on parin kilsan luokkaa). Itse menisin varmaan Nevskiy prospektin/Gostinniy dvorin metroasemalle ja lähtisin vaikka kävelemään kanal Griboedovan vartta Verikirkolle päin (se on muuten hienompi ulkoa kuin sisältä, ei kannata maksaa sisäänpääsystä). Verikirkon takana on virallinen turistitori, josta voi katella matkamuistoja. Kirkon vieressä on myös puisto, jonne juniorin voi päästää purkamaan energiaa. Ko. puisto sijaitsee venäläisen taiteen museon takana, joten jos kulttuuria haluaa, niin se on ainakin keskeisellä paikalla. Eremitaasi on rakennuksenakin jo aivan upea, mutta sinne voi olla isot jonot ja ne salit ei lopu koskaan. Huhtikuussa voi muutenkin olla mukavampi kävellä kanavien varsia kuin Nevan reunaa, ei ehkä ole ihan niin kylmä. Paljon tietysti riippuu siitä mitä haluaisi nähdä. Yksi omista suosikeista on Iisakin kirkon näköalatasanne, mutta sinne on miljardi porrasta, joten lasten kanssa ja kipeällä selälle se ei välttämättä ole voittajayhdistelmä... Metrokin on näkemisen arvoinen, etenkin keskustan asemat.
Ravintoloista suosittelen ehdottomasti georgialaista/gruusialaista keittiötä! Hatsapuri (sellanen täytetty juustoleipä) on ihan taivaallista. En ole ikinä tavannut ketään joka ei olisi siitä pitänyt :) (Ja sitä ei saa Suomesta, mikä vääryys!) Borshikin on hyvää, ja suosittelen kokeilemaan myös kaalipiirakoita. Myös blini-pikaruokaravintolat (esim. Teremok) on hyviä ja nopeita, ja niitä ei oikein ole Suomessa. Ketjupaikoissa on yleensä listat englanniksi.
Kannattaa seurata säätiedotuksia: jos lähipäivinä on tullut lunta, kadut voi olla suolakuralillussa, joka pilaa kengät. Muksuille ainakin kumpparit jalkaan. Vaunujen kanssa kulkeminen voi olla tosi vaikeeta, kannattaa miettiä tarkkaan minkä kulkupelin ottaa mukaan. (Jos siis otat pojan mukaan.) Venäläiset kyllä tykkää lapsista ja auttaa varmasti äitiä pulassa, jos ongelmia tulee :)
Kommenttien valvonta päällä.