Kyllä Kela tietää

asuukohan senjan lapsi hänen kanssaan, hymystä päätellen kyllä  En ole pitkään aikaan jaksanut kirjoittaa epäkohdista mitä Kelan tukien kans...

asuukohan senjan lapsi hänen kanssaan,
hymystä päätellen kyllä 

En ole pitkään aikaan jaksanut kirjoittaa epäkohdista mitä Kelan tukien kanssa tulee miettineeksi. Kela nyt on Kela,tulee monesti ajateltua eikä kiireisenä vauva-aikana ole yksinkertaisesti energiaa alkaa vänkäämään miksi esikoisen lapsilisät ovat pienemmät kuin toisen lapsen ( esikoisellehan tavarat hankitaan ja toinen vain käyttää samoja) tai miksi äitien tuet ovat liitonnaisia muutaman vuoden takaisiin tuloihin (eikö tämä nimenomaan kasvata eriarvoisuutta?), mutta tänään tuli taas huokaistua ja syvään.

"Selvitys lapsen asumisesta. Väestörekisteritietojen mukaan 9.6.2011 syntynyt lapsenne ei asu kanssanne samassa osoitteessa"

Yksinhuoltajana ihmettelen, että missäköhän se sitten asuu jos ei kanssani?  Ja kenen lapsi on asunut kanssani viimeiset 3 kuukautta? Onko jollain punapäinen poikalapsi hukassa, sillä meidän osoitteesta löytyisi yksi ilmeisesti ylimääräinen?

32 kommenttia

  1. Näinpä. Itse olin Kelan kanssa kirjeenvaihdossa ja puhelinyhteydessä lähes koko kesän... Puhuivat ristiin keskenään ja väittävät tietämättömäksi, vaikka tasan tarkkaan tiesin itse tilanteen paremmin tuolla hetkellä. Ihan aiemman kokemuksen perusteella nimittäin. Kurjaa ja puhdasta energian tuhlausta sekä turhaa mielenpahoitusta koko touhu. Ei sitä tuollaista tukea tarvitsisi enää äitiyden haastavassa maailmassa... Tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. Mähän en saa vieläkään äitiyspäivärahaa, koska hain sitä liian myöhään, 1kk ennen laskettua aikaa. Nyt käsittelyssä hakemus nro 3. Ja H:n toiminimellä toiminen mutkisti kaikkea siinä määrin, että kaikkien tukien hakeminen (se opiskelee nyt taas) on .... vaikeaa. Kela liitesotineen ja ristiin puhuvineen työntekijöineen vituttaa mua niin että.. Arrgh!PS. Mun kaveri muutti KAUPUNGIN vuokra-asuntoon neljävuotiaan poikansa kanssa. Meni pari kuukautta ja tuli kirje, että asumistukea ja toimeentulotukea varten (opiskelija + yh-äiti) tarvitaan selvitykset avopuolison, Muhammad Murabaksin, tuloista. Hän joutui käymään hirveän sodan todistaakseen, ettei samassa taloudessa asu ketään helvetin Murabaksia, että se vaan oli entinen asukas jolla on kirjat näemmä edelleen heidän osoitteessaan.

    VastaaPoista
  3. Ootko sä muuttanut lapsen syntymän jälkeen? Kela tarkistaa osoitetiedot maistraatista, joten vika voi olla siis siellä. Kelahan ei osoitteenmuutoksista vastaa vaan maistraatti, joten tässä mielessä turha haukkua Kelaa. Ei olisi ensimmäinen kerta, jos maistraatissa kämmätään osoitteissa ja merkitään ihmisiä asunnottomaksi tms. Kelasta tiedän tapauksen, jossa isä sai lapsilisää, vaikka omaa lasta ei ollut. Onnistuu se näköjään niinkin päin.t. TytsäPs. hauska blogi sulla, luen sitä, vaikka lapsia ei olekaan.

    VastaaPoista
  4. Juu, tässä on ollut muutosta asuinpaikassa, mutta muutokset maistraattiin on tehty ööö, huhtikuussa ja sen jälkeen on Kelassa käyty, soitettu, selvitetty, mutta silti mun osoite on ilmeisesti eri kuin lapseni. Jännä, ettei ole vielä lastensuojelusta soitettu, et missä mun lapsi asuu...

    VastaaPoista
  5. Eli kannattaa varmaan koputtaa sitä maistraatin ovea ja kysyä, että missäs vika on, miksi ei osoite päivity. Helsingissä tekevät korjaukset päivässä, jos menee paikan päälle. :)t. Tytsä

    VastaaPoista
  6. Tässä on takana sellainen kuvio, missä ongelma on silti Kelan päässä. Ehkä bloggaan tilanteesta enemmän joskus myöhemmin, mutta nyt se on Kela, jolla ei mene asiat jakeluun selvityksistä huolimatta. Virkailijat ymmärtää tilanteen, mutta järjestelmä ei.

    VastaaPoista
  7. Repesin taas aivan täysin lukiessani päivitystäsi. Kai vastasit Kelalle juuri noilla sanoilla? :DD

    VastaaPoista
  8. Mä en aina ihan täysin ymmärrä mammojen "kela-kitinää". Onhan se jähmeää byrokraattista paperinpyöritystä, mutta noin yleisesti ottaen saamme olla todella kiitollisia siitä, että saamme esim. ruhtinaallisen äitiyspakkauksen ja rahaa kotona olosta... Demarivaltiossa on totuttu turhan hyvälle...Itse tein hakemukset ohjeiden mukaan ajoissa ja hämmästyin päätöksen saatuani, miten suuri korvaus ensinnäkin oli! Pari tonnia kuussa plus lapsilisä: tässähän saa säästettyä vuoden aikana huimat summat, kun on kotona ja menot pienenevät:)

    VastaaPoista
  9. Mitä? Oletko yksinhuoltaja? Olen ihan ollut siinä uskossa, että isä asustaa samassa osoitteessa :D

    VastaaPoista
  10. Olen kiitollinen saamistani tuista (tosin tehtyäni työtä ja maksettuani veroja viimeiset reilut kymmenen vuotta koen vähän jopa ansaitsevani ne), mutta kyllä se kela vaan osaa ottaa päähän välillä! Ei se, etteikö sieltä loppujen lopuksi saisi sitä rahaa mikä itselle kuuluukin, vaan se, että se matka siihen lopputulokseen on niin vaikea: pitää toimittaa liitettä, yksi kysyy yhtä asiaa, toinen väittää toista, takautuvasti maksettavan tuen päätöstä saa odottaa kaksi kuukautta ja kun se vihdoin tulee ensimmäinen maksupäivä onkin kahden kuukauden päästä...- Elsba -

    VastaaPoista
  11. Vastaan taas yleisesti kaikille. Tuosta kela-kitinästä sen verran, että onhan meillä hommat hyvin Suomessa yleisesti, mutta paremminkin voisi olla. Se on hyvä ettet sinä anonyymi ole kohdannut kuin hyviä juttuja, mutta mulla esim oli täysin rahaton vaihe odotukseni aikana, jolloin sain tammikuu-huhtikuu välisenä aikana 140 euroa (äitiysavustus pakkauksen sijaan) odotellessani päätöksiä. Se ei mielestäni ollut kovinkaan kohtuullista, vaikka paremmin varmasti meni kuin jossain ambomaassa. Samoin tällaiset lapsesi ei asu kanssasi kirjeet on vain täysin järjettömiä, sillä jos virkailija lukisi paperini edes kerran läpi, ei tuollaisia kirjeitä tulisi. Mua ottaa päähän suomalaisten asenne, että jos MINÄ en ole kohdannut epäoikeudenmukaisuutta/hankaluuksia jossain asiassa, niitä ei ole. Tai jos asiat on, yleensä anonyymeillä, hyvin, se tarkoittaa että ne joilla ei mene ihan putkeen ovat itse syyllisiä paperirumbaan tai kitisevät turhia. Suoraan sanottuna: mitä vi**ua? Hyvinvointivaltiossa tähdätään siihen, että kaikilla on hyvä olla, ei vain sinulla.Mä oon ollut Kelan mukaan myös raskaana olevan naisen elatusvelvollinen yhteen aikaan, joten sanoisin ettei tää ihan bueno systeemi ole.Sitten tuohon yksinhuoltajuuteen, että näin on. Emme asu lapsen isän kanssa yhdessä ja yhteisestä päätöksestämme minä olen yksinhuoltaja. Sehän ei tarkoita sitä, ettemme tulisi toimeen, näkisi toisiamme, viettäisi perhe elämää tai muuta kuin meille sopivaa järjestelyä :)

    VastaaPoista
  12. Ps: pari tonnia + lapsilisä tarkoittaa sitä, että anonyymi tienaa (on tienannut 2v ennen lapsen syntymää) hyvin ja saa siksi yli puolet enemmän rahaa, mitä esimerkiksi opiskelija-äiti. Onko tämä reilua? EI.

    VastaaPoista
  13. Mä sain minimiä ollessani kotiäitinä, summa jäi suurimmillaan n. 500€+lapsilisät kahdesta lapsesta. Ja näillä tarkoitan vanhempainpäivärahaa, kotihoidontuki oli vielä pienempi.Ei paljon naurata.

    VastaaPoista
  14. Kiitos ihanasta blogista ensinnäkin, pakko kuitenkin vängätä vastaan tästä tukikommentista. Olin itse aiemmin samaa mieltä siitä että ei ole reilua että ihmiset saavat erisuuruisia tukia kunnes itse jouduin tukitilanteeseen. Jos itse saisin samansuuruista tukea nyt kuin opiskeluaikana, joutuisimme ensinnäkin lastemme kanssa muuttamaan uuteen asuntoon, kauas sieltä missä olemme asuneet jo pitkään. Joutuisin myös luopumaan monesta jo totutusta asiasta. Sitä kuitenkin tuppaa elämään sen mukaan mihin on varaa. Mielestäni on siis reilua että jos olen maksanut veroja hyvästä palkastani kymmenen vuotta, pystyn ylläpitämään saman asumisympäristön sen vuoden ajan kun olen kotona ennen työhön paluuta. Olisi outoa että muuttaisin nyt vuodeksi Kannelmäkeen Hoasin kämppään ja palaisin sitten kun menen töihin. Ei ole tarkoitus olla provosoiva ja toki toivoisin että kaikkien rahat riittäisivät hyvin, mutta sitä ei saavuteta sillä että joidenkin tukia pudotettaisiin 50 prosentilla.

    VastaaPoista
  15. aika väsynyttä tukikommentointia kyllä eräillä. mulla oli ihan ok ansioperustainen (no oon perse verillä raatanut töissä yhtäjaksoisesti yli 6v edellisen perhevapaan jälkeen) äitiys/vanhempainpäiväraha ja se oli ihan jättekiva juttu, koska asunto yms kulut on mun omia. ja mun esikoinen on käytännössä mun yksinhuoltajuudessa (enhän voi edellyttää, että siippa maksaa ison muksun kulut, kun isäkin on työssäkäyvää plaatua vaikkei kauheesti osallistu kuluihin). mut vaikka maksan aina veroja ihan homona, SILTI mun mielestä kuka tahansa saa kismiintyä, kun minimiäp/vp-korvaus on niin pieni ja oon ite sitä mieltä, että sitä pitäs korottaa. ja tuohon kelan meininkiin sanoisin, että vaikka oon ite vittu valtion virkamies ja aika tottunut täyttämään jos jonkinmoista blankettia, kelan kanssa tulee aika usein "ei hyvää päivää" -tilanteita. että jumalauta vaan kaikille saatana! (ai mitenniin väsyttää työviikon jälkeen :D)

    VastaaPoista
  16. Niin, tässähän on vain se ongelma, ettei kelaa vois vähempää kiinnostaa ootko maksanut vaikka sata vuotta veroja miljoona euroa kuussa tienaavasta työstäsi, jos et ole pariin viime vuoteen tienannut. Sen lisäksi on syytä miettiä asiaa myös siltä kannalta, että miksi ne minimirahat ovat riittämättömät ja voisiko esimerkiksi minimi ja maksimirahojen keskimääräistä summaa antaa kaikille. En myöskään ihan tajua, että jos on tottunut parempaan elintasoon, se on jotenkin oikeutetumpaa saada suurempaa rahaa. Tällä pointillahan opiskelemaan muutettaessa rikkaiden kakaroiden pitäisi saada isompaa opintorahaa,vai mikä se nyt onkaan, kun ovat varmasti tottuneet enempään mitä nyt on tarjolla.En ole viemässä kenenkään äitiyspäivärahoja pois, mutta omasta mielestäni olisi enemmän kuin kohtuullista että kaikki saisivat sen saman rahan ilman mitään 10 vuotta töissä ja veroja maksaneena-selityksiä.

    VastaaPoista
  17. Äitiyspäiväraha lasketaan joko edellisen verovuoden tuloista tai edellisen puolen vuoden tuloista. Eli jos olet opiskelija, menet töihin mutta tulet saman tien raskaaksi lasketaan äitiyspäiväraha niistä edellisen 6kk tuloista ei opiskeluaikaisista.Täytyy kuitenkin myös muistaa, että osalle esimerkiksi työnantaja saattaa maksaa lähes koko äitiysloman ajan täyttä palkkaa. Tosin saahan työnantaja siitä osan Kelasta. Minusta on ihan reilua, että äitiyspäiväraha lasketaan tuloista mutta käsittääkseni tässäkin on jokin katto eli ei sieltä kelalta voi ihan mahdottomasti saada. Tosin toivoisin kyllä että tuloiksi laskettaisiin kaikki tulot myös apurahat, koska nim. Kokemusta on, oma äitiyspäiväraha jäi aika pieneksi juuri edellä mainitusta syystä. Huvittaa tietenkin on se, että esimerkiksi asumistukea hakiessa Kela kuitenkin huomio myös apurahat tuloiksi.M

    VastaaPoista
  18. Eihän se, että on maksanut veroja ole mikään selitys sille maksettavalle summalle, vaan ikäänkuin "oikeutus" siihen rahaan. Kyllä mä mielestäni ansaitsen töitä tehneenä enemmän kuin joku sosiaalipummi (ja tällä en tarkoita bloginpitäjää!!!). Siitä olen kyllä samaa mieltä, että minimi on liian pieni, tosin jos se olisi suurempi saattaisivat sosiaalipummit lisääntyä entisestään ihan sen rahan takia. Opiskelu on taas ihan eri asia, siitä ei pienellä äp rahalla pitäisi "rangaista". - Elsba -

    VastaaPoista
  19. Arvasin että tästä menee herneet ja tarkoitin yksinkertaisesti sitä että mielestäni (ja vaikka elitasoni äitiysvapaalla laskeekin huomattavasti) olisi perseestä että joutuisin muuttamaan asunnostani pois vuodeksi siitä syystä että saan lapsen. Opiskelemaan muuttava rikkaan kakara kun voi siinä asuntoa hankkiessaan ihan miettiä mihin on varaa opintotuen kanssa. Yhtä hyvin voisi sanoa että rikkaat eivät saa tukea lapsiaan opiskelussa koska se ei ole reilua. En todellakaan tarkoita sitä että mielestäni olisi kohtuullista että ihmiset joutuvat elämään niukasti ja ihan paskoissakin olosuhteissa siksi että saavat lapsen. Uskon silti että tukia on mietitty juuri siltä kantilta että ne eivät muuta elinolosuhteita merkittävästi. Ja jos saisin päättää, kaikki saisivat tukia sen verran että elävät hyvin ja leveästi koko äitiysvapaan ajan. Koti on kuitenkin perusoikeus, niin äidille kuin lapsellekin.

    VastaaPoista
  20. joo mun piti kirjoittaa toisella kädellä mut siis pointtini oli, että ymmärrän sekä heitä, jotka elävät minimillä että heitä, jotka eivät. olen kokeillut itse kumpaakin. mut fakta omalta osaltani on, että jos äp-raha ois ollu itellä tyyliin esmes alle tonnin, olisin joutunut palaamaan töihin jenkkityyliin synnytyssairaalasta.en oo ehkä tänään maailman selväsanaisin mutta en kestä itekään sitä, että jos itellä on asiat harvinaisen hyvin, kukaan muu ei saa valittaa. siinä on kyllä empatiavammaisuutta kyseessä, tai sitten synnytty senplaatuinen lusikka suussa ettei koskaan oo tarvinnut pennosia laskea.

    VastaaPoista
  21. Jeissan, pitipä lisätä tällasta älyvapaata pohdintaa: Jos se äitiyspäiväraha ois sama kaikille, vaikkapa nyt 1000e kuussa (?), niin opiskelijoiden, työttömien ja muiden pienituloistenhan kannattais tehdä lapsia, niiden, jotka tienaavat enemmän, ei kannattaisi. Siis taloudellisesti :) Sitten "rikkaiden" pitäis aina säästää pitkää et ne vois tehä lapsen, ja silti ylläpitää elintasoaan. Vai?Mun mielestä on kyllä eri asia se, että jos on ollut itse töissä ja tienannut paljon, kuin se, että joku muu on rahoittanut korkeaa elintasoa. (rikkaiden kakarathan saa kai myös minimi-äitiyspäivärahaa jos ne on opiskelijoita jne, vaikka ne ois kuinka tottunu korkeaan elintasoon..)Mut mä en kyllä tiedä tosta äitiyspäivärahasta noin muuten mitään, mutta tuo minimimäärä on kyllä tosi vähän, ja on siinä systeemissä varmaan muitakin epäkohtia mitä voisi paikata.

    VastaaPoista
  22. Mä en ole mikään äitiyspäivärahaekspertti, mutta kommentit pari tonnia + lapsilisät ja 500 euroo+ lapsilisät kuulostaa mielestäni aika kaukana toisistaan olevalta rahalta. Ja kuitenkin kyse on ihmisistä, jotka ovat samassa tilanteessa: juuri syntyneen lapsen äitejä, jotka ovat kotona. Mutta en nyt mieti asiaa tällä erää enempää, vaan meen suihkuun.

    VastaaPoista
  23. Joo-oh. Meille tuli viime viikolla kielteinen päätös erityiskorvattavuudesta astma-lapsen lääkkeisiin... oltiin haettu Kelan mukaan lääkkeitä apteekista 3 vko liian myöhään. En osaa päättää valitanko päätöksestä vai en - tuskin siitä mitään hyötyä on :( Mun kommentti on useimmiten juuri tuo "Kela on Kela."

    VastaaPoista
  24. Mun mielestä korvaus ei vaan voi olla samansuuruinen kaikille. Kärjistetysti ilmaistuna kouluttautumattomat teiniäidit lisääntyisivät kilpaa, jos saisivat ilman koulutusta ja työtä esim. kaksi tonnia kuussa. Vastaavasti koulutetut ja vakaassa elämäntilanteessa olevat kolme-nelikymppiset uranaiset eivät tekisi lapsia, jos korvaus tasapäistettäisiin esim. tonniin kuussa.

    VastaaPoista
  25. Sen verran olen hippi, etten ymmärrä tuota rikkaat ei lisääntyis huokailua. Musta se on aivan yhtä kamalaa kuin että teiniäidit ei lisääntys. Tän blogin teemana on äitiys, ei kansantalous, ja lähden siitä liikkeelle että äitinä olemiseen pitää olla yhtäläinen oikeus kaikilla ja sama tuki kaikilla.Tiedän, että monet suuremman kuin minimin saavat äidit eivät oikein tajua kuinka suuri se ero on. "onhan sosku" on laiha lohtu, kun se tietää lisää paperisotaa, mikä on aina pois ajasta jonka antaa lapselle. En ole kenenkään 500+lapsilisät tyypin olevan sitä mieltä, että onpa hyvä systeemi, saan sen minkä ansaitsenkin, koska olisihan se kamalaa jos saisin enemmän.Kärjistetysti, kenellä on oikeus päättää ettei esimerkiksi teiniäidit saisi lisääntyä siinä missä muutkin, samoilla tuloilla. Hoh hoijaa.

    VastaaPoista
  26. Tottakai kenellä vaan on oikeus äitiyteen (paitsi narkkareilla, jotka ei osaa lopettaa ja pahasti mielenvikaisilla, jotka ei yksinkertaisesti kykene huolehtimaan lapsesta), mutta ei kai se ole lapsen edun mukaista jos tehdään lapsia vain tienausmielessä. On totta, että paperisota sossun ja kelan kanssa on ärsyttävää, mutta ansaitseehan ne työssäkäyvätkin jotain hyötyä siitä, että ovat työtä tehneet, olkoon se hyöty nyt vaikka se, ettei tarvii siellä sossussa juosta. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, mutta niin kauan kun Suomi ei ole kommunistinen valtio tasajako ei onnistu. Ja hyvä niin.- Elsba-ps. Ja ettei tule harhaluuloja, niin työskentelen osa-aikaisesti ja tienaa melkoisen vähän, eli millään jättituloilla ei ole elelty elikä tulla lähiaikoina elämäänkään.

    VastaaPoista
  27. On totta, että minimiäitiysrahan ja "pari tonnia kuussa + lapsilisät"-rahan välillä on aika iso ero. Tekee kuitenkin mieli muistuttaa, että tuotakin iloa kestää vain suunnilleen siihen asti että lapsi täyttää 9kk, sittenhän vasta alkaakin se herroiksi ja rouviksi elely eli megalomaanisen iso kotihoidontuki (taitaapi olla suunnilleen 300e/kk, kuntalisästä riippuen). Että anonyyminkin kannattaa tosiaan säästellä siitä parista tonnista, jos ei meinaa lastaan alle vuosikkaana lykätä päivähoitoon ;) (tai hankkiutua uudelleen raskaaksi pikavauhtia, se olisi taloudellisesti kai aika kannattavaa).Mä olen siirtynyt sulavasti opintotuesta minimiäitiysrahaan ja sitten kotihoidontukeen, kuussa tilille rapsahtava summa kun on pysynyt suunnilleen samana. Koen siis saavani "sen minkä ansaitsen", ja töissäkäyvän puolison ansiosta pärjätään ihan hyvin. Tiettyyn tulotasoon toki tottuu nopeasti, ja moni äitituttava onkin kauhistellut juurikin hoitovapaan alkamista ja tulojen romahdusta - minä taas en juuri eroa huomannut.Tuossa "pari tonnia plus lapsilisät" -tilanteessa on myös se jälkimmäinen osio, eli ne lapsilisät. Kuuluuko ne todellakin kaikille, tuloihin katsomatta, vai voitaisiinko niitä siirtelemällä taata köyhimmille tai vaikka juuri yksinhuoltajille vähän paremmat oltavat? PS. Mä olen yleensä saanut Kelalta hämmentävän hyvää palvelua, mulle jopa SOITETTIIN perään kun raskaushuuruissani unohdin täyttää about puolet äitiysrahahakemuksesta :D

    VastaaPoista
  28. ah, niin ihana kela keskustelun alla. Pakkohan tähän oli jotain kommentoida. Kelan kangertelevuushan johtuu suurimmaksi osaksi meidän isoista herroista, jotka päättävät lakikiemuroistamme. Kelassa ei juurikaan ole harkinnanvaraisia etuuksia vaan jokainen päätös perustuu johonkin lakiin, jota työntekijöiden on noudatettava.

    VastaaPoista
  29. Hauskinta noissa Kela-kiemuroissa on se, että niistä voi valittaa, mutta Kelalla on silti aika loputon valta. Soitin sinne valitustahoon eräästä Kelan hauskasta säännöstä (siirretyn isäkuukauden aikana ei saa olla tarhapaikkaa myönnettynä, vanhempainvapaan perään pidetyn isäkuukauden aikana taas saa). Sanoivat, että Kela tekee justiinsa niinkuin lystää. Että sieltä valitystahosta mikä nyt lieneekään, annetaan suosituksia, mutta ei ne paljoa vaikuta. Tuo isäkuukausi-sekoilukin oli sellainen, mikä Kelasta auliisti neuvottiin, että isä pitää sitten siirretyn isäkuukauden äidin vanhempainvapaan ja kesäloman (=lapsenhoitoa kotona) perään. Ja lapsi menee sitten vasta tarhaan. No eipäs menekään, kun tuon säännön takia tarhapaikan saaminen läheltä tai harjoittelu tarhassa oli mahdotonta. Ollaan Kelan asiakkaita sitten vielä vuosi, isä lapsen kanssa kotona. :)

    VastaaPoista
  30. Olin kesällä 2 kk sairaslomalla. KELA antoi kielteisen päätöksen, koska työkseni katsottiin opiskelu ja sairaana voi sitä työtä tehdä. MITÄ???!!! Ja kaiken lisäksi koulussa ei ole opetusta kesällä, joten en voi olla opiskelija kesällä. KELA ei myöskään maksa opintotukea minulle kesäajalta (koska opetusta ei ole), mutta tuossa tilanteessa he katsoivat minut opiskelijaksi. Sosiaalitoimen ihminen sanoi, että valita ehdottomasti tästä päätöksestä, koska tunnut osaavan esittää asiasi kirjallisesti hyvin. Eli KELAlle valittaessa pitää vielä olla kirjallisesti lahjakas, jos meinaa saada valituksensa läpi. Nyt on valitus sisällä ja vastausta KELAlta odotellaan. Kerran oli 2 vuoden valituskierre yhdestä asiasta ja päättyi niin, että KELA katsoi olevansa oikeasssa (yllätys...). -K-

    VastaaPoista
  31. Mielestäni äitiyspäivärahan laskennassa on sekin vääryys, että mahdolliset ansiotuloista tehdyt vähennykset katsotaan myös tukia vähentäväksi. Itse esim. kuljin suuntaan 70 km työmatkaa äitiyslomaa edeltävänä verovuonna ja verotuksessahan siitä saa palautuksia. No, Kelahan sitten kivasti rankaisi minua pitkästä työmatkasta ja sain vähemmän tukia äitiys- ja vanhempainvapaalla, kun ne työmatkasta annetut korvaukset katsottiin ansiotulojani vähentäviksi. Ihan kiva, ei se nimittäin mikään ihanuus se työmatka ollut. Olisi sitäpaitsi tainnut tulla kannattavammaksi olla ottamatta niitä verovähennyksiä ja saada sen ansiosta parempaa äitiyspäivärahaa. En vaan oikein osannut keksiä tätä jippoa silloin aikanaan. Pitäisi kai tietää pari vuotta etukäteen verosuunnittelua tehdessään, että koska niitä lapsia hankkii...

    VastaaPoista
  32. Ei mene ihan noin helposti. Juuri saanut taistella Kelan kanssa. On opiskelijana tullut oltua töissä vajaa 5 kuukautta päätoimisesti putkeen, ja työ päättyi juuri ennen äitiysloman alkua. Kelapa päätti, että opiskelijan kohdalla tuota ei voida huomioida äitiyspäivärahaa laskettaessa, koska yhtäjaksoinen työssäoloaika on opiskelijalle liian lyhyt, jotta se voitaisiin huomioida.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images