Kenkäasiaa ummikolta ummikoille

Sturenkadun ja Mäkelänkadun risteyksessä oleva Lasten Kenkäkauppa on kiinnostanut minua jo pitkään. Putiikin ollessa kiinni, olen käynyt ...


Sturenkadun ja Mäkelänkadun risteyksessä oleva Lasten Kenkäkauppa on kiinnostanut minua jo pitkään. Putiikin ollessa kiinni, olen käynyt kurkkimassa ikkunasta hauskasti vanhanaikaisen näköisiä lasten nahkakenkiä ja viimein uskaltauduin sisällekin puotiin. Tarkoitus oli kysellä hieman kenkä-asioista 0-3-vuotiaan näkökulmasta sekä pyytää arvostelua muutamista joka kodista löytyvistä kengistä.

Ensimmäinen yllätys oli, että liike on Suomen ainoa pelkästään ortopedisiin lastenkenkiin erikoistunut yritys. Lasten kenkäkauppa toimii myös maahantuojana ja tuo Suomeen kahta merkkiä, Ortopediaa ja Minimenia. Tässä omaa mieltä painaneita kysymyksiä, vastaukset on antanut Lasten kenkäkauppaa pitävä Lauri:




Millainen on hyvä 0-3 vuotiaan kenkä?

-kenkiä tarvitaan vasta, kun opetellaan seisomaan ja kävelemään. Konttausvaiheessa voi halutessaan käyttää konttaustossuja, mutta oikean kengän tarve tulee n. 1 vuotiaana eli seisomaan ja kävelemään opetellessa. Tällöin tarvitaan tukeva, mielellään nahkainen ensiaskelkenkä, joka määritellään Lasten kenkäkaupan nettisivuilla näin:

Hyvä ensiaskelkenkä on nilkkurikorkuinen, jotta se antaa tukea nilkalle. Siinä on napaasti istuva kantapääosa ja riittävä varvastila. Se on valmistettu hengittävästä materiaalista (nahka). Se on kevyt ja hyvin ilmaa kierrättävä sekä siinä on ohut oikeasta kohtaa taipuva pitävä pohja.


Nykyään muodissa on erilaiset kangastennarit, kuten Converset ja Vansit. Mitä mieltä olet tämän tyyppisestä kengästä 0-3 vuotiaalla?


- Lapsen jalka on tässä iässä kumimaista rustoa, mikä muokkautuu ja luutuu kouluikään saakka. Jos kenkä ei tue, koko kehon paino vetää jalkaa väärään asentoon ja tästä johtuu useat aikuisena huomattavat sairaudet kuten selkä/hartijakivut, polvivaivat ja nivelvaivat. Ongelmia ei välttämättä voi ennaltaehkäistä kokonaan hyvillä kengilläkään, mutta ethän rakentaisi taloakaan huonoon sokkeliin. Sama pätee lapsen kroppaan ja jalan muotoutuessa on tärkeä käyttää ensiaskelkengän määritelmää vastaavaa tuotetta, mitä tällaiset kangastossut eivät todellakaan ole.


Kunnon ortopediset lastenkengät ovat kalliita! Voinko hankkia kirpputorilta ensiaskelkengät?


Periaatteessa kyllä, käytännössä monesti ei. Kirpputorilta ostettaessa pätee samat kriteerit kuin muussakin kenkävalinnassa. Kuitenkin lastenkengässä on tärkeää, ettei edellisellä käyttäjällä ole ollut minläänlaisia syyliä tai infektiotulehduksia jalassa ja tästä et voi olla koskaan varma tuntemattomalta kenkää ostaessasi. Kenkä saattaa olla kiertänyt useallakin lapsella, ja on hyvin yleistä että sienitulehdukset ym. tarttuvat juuri kirppiskengästä ja ovat vaivana lopun ikää. Vaikka uuden kengän hankkiminen tuntuu siinä hetkessä isolta sijoitukselta, sen vaikutus kestää vanhusikään saakka ja on siten todella iso satsaus lapsesi terveyteen.


Saanko neuvoja kenkävalintoihin neuvolasta?


Valitettavasti Suomen neuvolajärjestelmä puuttuu aivan liian vähän siihen millaisia kenkiä lapsen tulisi käyttää, vaikka ensiaskelkenkien merkitys jatkuu koko iän. jotkut kaupungit kuten Vantaa antavat kenkävalintoihin liittyvää opasta, mutta käytännössä vastuu tiedonhankinnasta on yksin vanhemmalla. Tässä asiassa on Suomessa kovia puutteita, esimerkiksi jo itärajan toisella puolella opastus lasten jalka/kenkäasioissa on ihan toista luokkaa.

***

Pyysin Lauria myös analysoimaan kolmet lähes jokaisesta vauvaperheestä löytyvät kengät: lahjaksi saadut uudet tossut, kaverin lapsen vanhat, vauvavaatesäkin mukana tulleet talvikengät sekä itse kirppikseltä hankitut nahkapopot. Tässä tuomio näistä meidän taloudesta löytyvistä kengistä:


-Nämä ovat käytännössä konttaustossut, jotka vain näyttävät kengiltä. Ei liukuesteitä ja materiaali hengittämätöntä tekonahkaa. Toimii kontatessa opettelukenkänä, mutta ei seisomisessa tai kävelemisessä.


- Muuten hyvä ensiaskelkenkä, mutta kantakappi ei tue nilkkaa tarpeeksi. Taittuu oikein ja ei ole liian liukas, vaikka pohjassa voisi olla enemmänkin uria estämässä liukumista. Suuri infektiotulehdusriski, koska kirppiskengän edellisestä omistajasta ei tietoa.


- Feikkiuggit eivät tue lapsen jalkaa ollenkaan, kuten eivät aidotkaan. Toimivat lämmöneristäjänä villasukan tavoin, mutta kuten kengästä huomaa, ohjaavat jalkaa astumaan linttaan jo valmiiksi. Ei suositeltava jalkine alkuunkaan. Voi levittää myös jalkatulehduksia.

***



26 kommenttia

  1. Mä voisin pitää noita vaaleanruskeita ite! Mageet!

    VastaaPoista
  2. Sanoppa muuta! Mä kyllä tykkään monista noista kengistä, kun niissä on sellaisia ska-viboja ja vanhaa muotoilua. Ja ei mitään halinalleja kyljissä :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä postauksesta! Oma beibini syntyy lokakuussa, joten ihan just nyt ei ole tarvetta kengille, mutta kun joskus on, aion käydä tuossa putiikissa.

    VastaaPoista
  4. Saako täydentävään kysymykseen vastauksen? :D

    Oliko teillä puhetta kaipaako lapsi kenkää myös sisällä, vai vain ulkona? Tuosta kun ollaan MONTAA mieltä, monilla perusteilla..

    VastaaPoista
  5. Joo, puhuttiin. Avojalkaisin olisi hyvä olla n. 50% jalkeillaoloajasta ja jalat pitää pitää lämpiminä eli kylmillä ilmoilla sisällä kengät jalassa. Mutta avojalkaisuus kehittää kehon ja jalan lihaksia niin hyvin, että kokonaan ei saa olla kengät jalassa.

    VastaaPoista
  6. Tänks, eli ehkä meille sitten tulee ne paljasjalkakengät sisämeininkeihin nyt talviajaksi, kun lattiat on kylmät ja jarrut on pakko olla alla..

    VastaaPoista
  7. Kiinnostava juttu. Ja onpa kiva tietää että moinen liike löytyy noinkin läheltä, vaikkei nyt vuoteen vielä tarvitse asioida.

    VastaaPoista
  8. Ai niin, ja liittyen kirppiksiin meidän äiti sanoi että arkikenkiin kannattaa satsata uuutena mutta juhlakengät ehdottomasti ostaa käytettynä kun ei niitä monta kertaa ehdi pitää.

    VastaaPoista
  9. Mulle on myös asiantuntevan tahon puolelta kerrottu, ettei lapsella tulisi pitää kenkiä sisätiloissa ennen kuin hän oppii kävelemään. Nimenomaan siinä opetteluvaiheessa on kuulemma tärkeää olla ilman kenkiä. Sitten kun on oppinut kävelemään, on asia eri.

    VastaaPoista
  10. Hei Mutsi!

    Vähän nauratti tuo jalkasienellä peloittelu, toki kenkäkauppias ei halua, että kenkiä ostetaan käytettyinä, suoraan heidän pussistaan pois;)

    Peräisin vähän vastuuta sinulta, kun kirjoittelet näitä "tietoiskuja" aiheista, varsinkin kun on kyse vauvojen ja lasten hyvinvoinnista. Yhden vanhanaikaisia kenkiä myyvän kenkäkauppiaan sanat kun eivät ole tutkittua tietoa millään tasolla.

    Kaikki kauppiaat kaupittelevat omia tuotteitaan, ihan varmasti Baby Björnia kaupittelevat ovat sitä mieltä, että se on repuista parhain ja silloisia BPA-pulloja myyvät olivat vakuuttuneita, että ne olivat täysin turvallisia, vaikka muuta tietoa oli jo saatavilla.

    Minun neuvolantätini nimenomaan sanoi, ettei enää lapsia saa kävelyttää niissä tiiliskivissä missä me olemme pieninä kävelleet, ja siltä nuo kengät näyttävät. Nilkka ei taivu mihinkään niissä, ja nilkan pitäisi päästä liikkumaan vapaasti. Kumpaa tässä nyt uskoisi, neuvolantätiä joka viittasi uusimpiin tutkimustietoihin vai kenkäkauppiasta...

    Muuten pidän blogistasi paljon, mutta varo kaikkien vauvojen ja lasten vuoksi, mitä annat eteenpäin kokemattomille äideille tietona.

    Kiittäen, Sari

    VastaaPoista
  11. Hei Sari!

    Lainaan nyt suoraan Jalat ja terveys-kirjaa (Toim. R Saarikoski, I Liukkonen)

    "Hyvät kengät ovat kalliita ja kasvuvaiheen aikana joudutaan lapselle hankkimaan jopa neljät kengät vuoden aikana. Tämän takia vanhemmat tiedustelevat usein, voiko lapselle ostaa kenkiä kirpputoreilta. Jos kengät ovat hyväkuntoiset sisältä ja päältä, eikä kantio ole painunut kallelleen ja jos tiedetään, ettei edellisellä käyttäjällä ole ollut syyliä eikä muita infetioita, kenkien hankkimista voidaan harkita"

    Kirjan löydät täältä : http://www.bookplus.fi/kirjat/jalat_ja_terveys-12774318 se on ilmestynyt 2011. Samassa kirjassa on määritelmä millainen ensiaskelkengän tulisi olla ja se vastaa täysin yllä mainittua kuvausta.

    Yllä oleva teksti on haastattelu, ei henkilökohtainen tietoiskuni.

    Tämän lisäksi kannattaa myös kyseenalaistaa se, mitä neuvolassa sanotaan. Esimerkiksi minut käskettiin 12h paastolle raskausdiabetesaikana, jonka diabeteshoitaja sairaalassa täysin tyrmäsi. Neuvolatäti ei valitettavasti ole ortopedi.

    VastaaPoista
  12. On varmaankin hyvä myös muistaa, että ensiaskelkengissä on tapahtunut kehitystä siltä ajalta kun me olemme olleet lapsia, niinkuin kaikessa muussakin. Mihin tutkimukseen sinun neuvolatätisi perusti sanansa?

    VastaaPoista
  13. Tää oli hyvä!
    Meidän poika 1v2kk, kesällä ostettiin jo kunnon nahkakengät, mutta poikapa ei sitten vielä lähtenytkään kävelämään vaikke hetken vaikutti silti. Nyt kävelee tukia vasten, mutta ilman tukea ei todellakaan. Kesän hyvät kengät on tietty liian pienet jo ja nyt pitäisi ostaa ehdottomasti uudet. Kai se on fiksuinta vaan marssia kenkäkauppaan ja pyytää apua. Meillä on läjä saatuja kenkiä, mutta monissa kunto on kyseenalainen enkä usko että niitä käytetään. Jotenkin koen hankalaksi just tän vaiheen, kun välillä seisoo ja ottaa askelia tuen kanssa, mutta muuten myörii ja pyörii hiekkiksella. Ja hinnat kengissä on tosiaan korkeat, mutta onhan se hyvä kohde sijoittaa jalan terveyteen.

    VastaaPoista
  14. Tosi mielenkiintoinen bloggaus! :)

    VastaaPoista
  15. Hyvä bloggaus tärkeästä aiheesta! Meille ei ole ostettu yksiäkään kenkiä kirpparilta, ihan jo siitä syystä että vielä en ole yksiäkään sieltä löytänyt jotka olisivat täyttäneet hyvän kengän kriteerit JA olleet tarpeeksi hyväkuntoiset.

    Hyviin kenkiin kannattaa kuitenkin mielestäni ehdottomasti panostaa ja jos hinta kirpaisee (niin kuin se tekee), voi tyynnyttää mieltään mahdollisten sisarten ja serkkujenkin paremmalla terveydellä, oman lapsen terveyden lisäksi. Kun silloinhan kenkien matka ja käyttäjät ovat tuttuja, ja tiedetään mahdolliset syylät ja sienetkin:)
    Vinkkaisin samalla suomalaisesta kenkienvalmistajasta, joita esimerkiksi lasten jalkojen vääriin asentoihin erikoistunut fysioterapeutti suosittelee. Tepsut on merkin nimi, ja nettisivuiltaan www.tepsut.fi saa helposti tilattua omalle naperolleen oikeasti ihan loistavat kengät, jos sattuu esimerkiksi asumaan jossain missä lapsille ei kunnollisia kenkiä ole muuten kaupan. Ja minusta nuo nyt ovat monta kertaa paremman näköisiäkin kuin moni muu markkinoilla oleva vilkkuva ja vikisevä vekotin jota kengäksikin kutsutaan.

    VastaaPoista
  16. Oliko kyseisessä liikkeessä myytävänä myös talvikenkiä, entä kumisaappaita? Mulle ongelmia tuottaa juurikin se, että juuri kävelemään oppinut lapsi tarvitsisi ulkona säänmukaiset jalkineet, ei siis kauniita nahkaisia ensiaskelkenkiä. Oliko teillä Laurin kanssa puhetta tästä?

    Mua jäi myös vähän häiritsemään tuo jalkasieni-viittaus. Onko pikkulapsilla (siis juurikin 1-vuotiailla, joille noita ensiaskelkenkiä ostetaan) oikeasti jalkasieni tms infektiot kovin yleisiä..? Todennäköisempää sellainen varmaan on saada aikuisten kirppiskengistä, jättääkö joku (muukin kuin kenkäkauppiaat :D) siitä syystä sellaiset ostamatta?

    Hyvä juttu, ja varsin ajankohtainen meilläkin! Pienellä kritiikillä höystettynä bloggaus olisi ollut vielä mielenkiintoisempi ;)

    VastaaPoista
  17. Noora: meillä odottaa kirppistepsut itsellä...:D

    ONIA: Talvikenkiä joo, kumppareita en hoksannut. mutta tosta linkistä pääsee nettikauppaan, löytyskö sieltä tieto.

    Mä kysyin et kuinka yleisiä noi syylät ym on ja ilmeisen yleisiä, koska lapsen iho on niin ohut ja herkkä lapsena, että tarttuvuuskin on toista luokkaa kuin aikuisella. Ja esimerkiksi jo vauvauintipaikat voivat olla kovia tartuntapaikkoja ihan pikkuisillakin. Tosin tästä mulla ei ole tutkimustuloksia nenän edessä :)

    Itse ostan kyllä kenkiä kirpparilta, juuri 2 nahkakengät löysin. ja tyypillekin oon tosiaan Tepsuja hankkinu kirppiseltä ja aiotaan me niitä käyttää, jos sukan läpi tarttuu niin sitten tarttuu.

    Kritiikkiä en jaksanut kirjoittaa, koska mulla ei ole nyt aikaa tarttua alan teoksiin tai haastatella useampaa ihmistä. Toi kauppa on meidän kulmilla ja oon pitkään halunnut mennä sinne niin menin. Eikös tuosta kuitenkin saa käsityksen, että minä kysyn ja vastaukset antaa muu kuin minä?

    VastaaPoista
  18. Sellasta aloin tosta Sarin kommentista miettimään, että miksi oletusarvo on, että yrittäjä ei tietäisi alastaan ja olisi oikeasti jonkun asian asiantuntija, vaikka omistaakin yrityksen? Toi Baby Björn-esimerkki on taas ihan älytön ja selkeästi kyseessä on siis joku ergonomisen kantamisen äiti. Välillä tuntuu niiden olevan oikeita tietopankkeja kaikessa muussakin...

    VastaaPoista
  19. Joo en mä odottanutkaan mitään syväluotaavaa analyysia tai tieteellistä tutkimusta, semmosesta pitäis jo maksaa :D Mutta siis noita vastauksia olis ehkä voinut pohtia pidemmälle, ja tekstissäkin ehkä jo mainita että sä kaikesta huolimatta ostat niitä sienisiä kenkiä kirppikseltä ;)

    Tässähän nyt kuitenkin tulee (ilmaista, oletan) mainosta tuolle kenkäkaupalle, joten ehkä siksi tekstin "yksipuolisuus" pisti silmään. Onneksi on kommenttilaatikko, täällähän tätä keskustelua voi jatkaa!

    Sarin kommentti oli ehkä vähän yliampuva, mutta "kenkäkauppaa pitävä Lauri" ei munkaan mielestä kuulosta asiantuntijalta, vaikka sitä tietty voi olla (ja vastaukset toki on pätevän kuuloisia).

    VastaaPoista
  20. No meitä on moneksi :) Mä uskon, että jos joku tuo työkseen maahan kahta ortopedista kenkämerkkiä, se on niissä asioissa asiantuntija. Jotenki tuntus hölmöltä perustaa pieni kauppa ja olla täysin tietämätön asioista. Ja joo, ei mulle mitään makseta kirjoituksistani.

    En hoksannutkaan alleviivata tuota omaa kirppissuhtautumista, kun tuossa omien kenkien kuvasarjassakin on kuva kirppiskengistä. Mutta juu, ostamme kirppikseltä kenkiä varastoon, mutta eihän toi ees vielä konttaa eli käyttöön ei ole päässeet.

    VastaaPoista
  21. Pakko vielä sanoa että ostaisin minäkin mielelläni kirppishintaiset kengät, jos yhdetkin sellaiset riittävän kelvollisen kuntoiset ( ei perusteellisesti linttaan kuljetut) olisin löytänyt. Tuon sieni- infektio vaaran lisäksi mielestäni voisi mainita että kannattaa tosiaan katsoa onko edellisellä käyttäjällä/käyttäjillä ollut vakavampikin ongelma jalan oikean asennon kanssa, sillä jos kengät ovat kovasti käytetyt siirrät tehokkaasti tuon jalan asennon myös omalle muksullesi, silloin kun hän niitä kenkiä käyttää. Mutta tuo tulee todennäköisesti vasta myöhemmässä vaiheessa, ensiaskelkenkiä, siis niitä ihan oikeasti ensimmäisiä kenkiähän ei edes niin kovasti käytetä ja kaikkien ipanoiden jalka lienee aika samanlainen spagetti vielä siinä vaiheessa:)

    VastaaPoista
  22. Minusta kirppareilta löytää ihan hyviä lastenkenkiä jos on valmis maksamaan enemmän kuin pari euroa. Toissa päivänä ostin yksivuotiaalleni 9€ hyvät goretex talvikengät. Yleensä käytetyissä kengissä viat ovat ulkoisia kulumia. Jos ostaa kengät jotka ovat olleet yhdellä tai kahdella lapsella aikaisemmin käytössä niin tuskin kengän asento on ehtinyt pahemmin muokkaantua, eihän ne lapset ehdi pitää kenkiä kuin yhden kauden. Se on tosi eri juttu kuin aikusien kengissä.
    Minua ainakin kirpaisee ostaa lapselle uudet kengät joiden hinta on helposti 50€ ja käyttöikää noin 6kk. Joten siksi etsin ensin kirpparilta hyvälaatuisia kenkiä.

    VastaaPoista
  23. Hei. Olen ihan uusi lukija blogissasi. :)

    Tämä juttu kiinnitti huomioni ja herätti kysymyksen, johon voisit kysyä seuraavalla kerralla liikkeessä asioidessasi vastausta: entä sitten ne lapset, jotka eivät syystä tai toisesta käytä ollenkaan kenkiä? Kenkä nykyisessä muodossaan on ihmislajille aika uusi juttu. Siis nilkkaa tukevana ja hömpänpömppää.

    Ei niin, ettenkö pitäisi hyviä kenkiä tarpeellisena, vaan sitä vain, että onko lasten jalat sitten aina entisinä, muinaisina aikoina, kasvatettu aivan väärin? Ja nykyäänkin maissa joissa ei käytetä kenkiä ollenkaan. Tai kun tuttavalapseni kulki koko kesän ilman sukkia ja kenkiä. Eivät kai ne jalat siitä voi kärsiä?

    VastaaPoista
  24. Hei. Olen uusi lukija blogissasi, kahlaankin sen nyt varmaan kerralla läpi... :)

    Tämä juttu jäi mietityttämään. Kun seuraavan kerran käyt tässä nimenomaisessa liikkeessä, kysäisepä asiantuntijoilta seuraavanlaista: Onko lapsella pakko olla kengät? Ihmislajin historian aikana tällaiset nykyaikaiset kengät, jotka tukevat ja mitä nyt ikinä, ovat aika tuore juttu. Mitens lapsi, joka elää koko lapsuutensa ilman kenkiä, kuten monet lapset esimerkiksi afrikan mantereella elävät. Tai Intiassa. Onko tuttavaperheeni 2-vuotias lapsi, joka eli koko kesän ilman kenkiä, nyt tuhonnut tulevaisuutensa?

    Mielenkiinnolla odottelen vastauksia... :) (Ja toki, jos itse tiedät vastauksen, ei tarvitse käydä kysymässä. Minä en vain tiedä..)

    VastaaPoista
  25. (En oikein selvästikään osaa käyttää tätä kommenttiominaisuutta. Ei siis tarvitse julkaista molempia lähettämiäni viestejä. Eikä tätäkään. Ihmettelin vain mihin ihme bittiavaruuteen viestini katosi...) -_-

    VastaaPoista
  26. "Minusta kirppareilta löytää ihan hyviä lastenkenkiä jos on valmis maksamaan enemmän kuin pari euroa. Toissa päivänä ostin yksivuotiaalleni 9€ hyvät goretex talvikengät. Yleensä käytetyissä kengissä viat ovat ulkoisia kulumia. Jos ostaa kengät jotka ovat olleet yhdellä tai kahdella lapsella aikaisemmin käytössä niin tuskin kengän asento on ehtinyt pahemmin muokkaantua, eihän ne lapset ehdi pitää kenkiä kuin yhden kauden. Se on tosi eri juttu kuin aikusien kengissä.
    Minua ainakin kirpaisee ostaa lapselle uudet kengät joiden hinta on helposti 50€ ja käyttöikää noin 6kk. Joten siksi etsin ensin kirpparilta hyvälaatuisia kenkiä."

    Voi taivas mitä tekstiä! Mietin ensin kirjoititko vitsinä, toivottavasti... Kyllä kahdella lapsella käytössä olleissa kengissä yleensä viat ovat myös vallan muuta kuin ulkoisia kulumia, ainakin jos lapsen jaloissa sattuu olemaan virheasentoa. Yritä nyt edes noita kirppislöytöjä tehdessäsi olla tarkkana, ihan vain lastesi terveyden tähden! Aina kannattaa myös miettiä missä asioissa sitä rahaa säästää...

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images